om kläders påverkan på miljön

Igår hade vi en föreläsning om sustainability och supply chain management där vi kom in på miljö och kläder, alltså två saker som verkligen ligger i tiden. Inte minst i det it- och modesamhälle vi har idag och då inte minst i bloggvärlden. Därför jag fick för mig att blogga om det här med.

Är det någon som vet om hur mycket gifter det är i kläder? Alltså vanliga bomullskläder bland annat (inte de ekologiska). Det är riktigt mycket. Detta är för att bomull är väldigt svårt att odla utan att bespruta med kemikalier och insektsbekämpningsmedel då parasiter och andra insekter dras till bomullsodlingar.

Sedan kan man då börja fundera på vad som görs med kläderna när man inte vill ha dem mer. Speciellt i detta modesamhälle där man köper nya kläder för jämnan. Mycket av dessa kläder slängs i de vanliga soporna! Vilket är farligt, farligt! Detta innebär att det går ut i miljön och därmed förstör planeten. Sen är det mycket som går ut i vattnet när man tvättar plagget. Och detta i sin tur går även det ut i naturen.. Så snacka om miljöförstöring!

Därför fick vi veta att det är viktigt att istället för att slänga kläderna när man tröttnar på dem eller de blivit omoderna, så ska man lämna in dem till insamlingar/ återvinningar av olika slag. Svenska exempel är myrorna, röda korset och många fler. Eller ett annat alternativ att sälja dem vidare, ge bort dem till t.ex. second hand. I vissa länder har även affärerna börjat med att man kan sälja tillbaka kläderna till affären för en summa och då kan affären återvinna plagget. Helt klart en win-win situation.

Numera börjar även ekologiska/organiska kläder komma som helt klart är bra att köpa. Dessa är nämligen inte besprutade med massa gifter, och därmed är de inte heller skadliga för naturen. Nåt som är ännu bättre att köpa är fair-trade (rättvisemärkta) kläder. Detta innebär att bomullsodlarna och dess arbetare får skäligt betalt för sitt arbete, att barnarbete och diskriminering motverkas och att produktionen görs med hänsyn till miljön. Tokbra helt enkelt!

Så tänk på detta när du rensar din garderob eller köper nya kläder i fortsättningen!

       ♥ Anna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0