avklarat!

Nu har jag skrivit klart!!
Det tog lite längre tid än jag räknat med.. När klockan var fyra hade jag två och en halv fråga kvar. Så typ lika lång tid som när jag skrev tentan för delkurs 1, men så blev det lite strul med formler och sånt ett tag.. så tog nog en halvtimme bara för att fixa det. Irriterande och segt! Men hoppas att allt blev rätt och att inget försvann iallafall.

Nu tänkte jag laga mig lite mat för det ha jag inte fått i mg mycket av idag..tiden har inte funnits! Så nu är jag hungrig! Sen blir det en dusch efter det och därefter göra mig iordning. Så nu har jag faktiskt inte tid att sitta här.
       ♥ Anna


tentatime

Trots lite sömn i natt, på grund av en fest någon våning upp (tror jag) där de hade musiken på väldigt hög volym och dessutom sjöng med till den väldigt falskt, så är jag faktikst relativt pligg idag. Och är just nu ganska så motiverad att sätta mig och skriva tentan. Hoppas bara att den går någorlunda snabbt att göra, max till fyra. Skulle nämligen behöva en powernap sen i eftermiddag innan vi ska festa. Annars lär jag aldrig palla att festa hela natten.

Men nu är klockan tio, så nu ska jag logga in på it´s learning och skriva tenta i några timmar!
       ♥ Anna


nog med plugg

Okej, nu har jag gett upp det här med pluggandet.. eller gett och gett upp.. orkar inte mer nu.. Motivationen kommer och går och har verkligen gjort hela dan. Har inte alls pluggat så mycket som jag egentligen hade tänk och skulle velat. Men what the hell, får ju som tur är ha alla papper och böcker till hjälp på tentan.. fast boken har jag ju inte här och glömde kolla på skolans bibliotek om den fanns där att låna. Så nu litar jag till fullo på att jag kan klara tentan med bara de olika anteckningarna för kapitlena.. och övningsuppgifte och övningstentor. Hoppas på det! Jag hoppas dessutom att jag har mer motivation imorgon när jag väl ska skriva tentan än vad jag har nu.. För just nu känner jag inte alls för att skriva tenta. Det känns så långt borta, även om det bara är om 9½ timme tills det är dags att sätta igång.

Men får tänka som så att efter jag har skrivit ett mer än väl godkänt på tentan (gäller att sätta sina mål högt) så blir det fest, och det dessutom i vår lägenhet! Ska bli skoj! Vi har planer på att blanda lite drinkar med, så här ska det lyxas till det lite oxå! =) Men det var som satu sa innan idag.. Det är verkligen passande med fest hos oss imorgon kväll, jag har skrivit min tenta klart då, också måste vi ju ha lite "inflyttningsfest" me. =)
Nåt annat som oxå ger motivation är alla -Good Luck- som jag har fått från vännerna. Det är faktiskt nåt som verkligen ger motivation. =)

Men nu ska jag kolla på ett avsnitt OC och sedan försöka sova.. Hur nu det ska gå med värsta festen någon våning upp, som dessutom spelar typ österländsk musik.. Inte riktigt det jag har så lätt att somna till precis..
       ♥ Anna


plugga var det ja..

Suck, vad jag är trött på att plugga nationalekonomi nu.. eller trött på att plugga överhuvudtaget. Längtar till nästa gång jag har en dag utan plugg.. fast frågan är ju när det blir..? Känns inte som att det är inom den närmaste tiden iallafall.

Men hur som ska jag i nästa vecka ta tag i två saker i mitt liv! Jag ska börja träna, längtar såå mycket efter det! Har ju inte tränat sen i mitten på januari nu.. så det verkligen skriker i träningsnerverna (och i resten av kroppen oxå för den delen). Väntar bara på att mina foto ska komma så att jag kan hämta ut mitt träningskort. Men mamma och pappa skulle skicka dem idag så förhoppningsvis har jag dem på måndag, eller i alla fall på tisdag! Hade en sådan bra konversation med pappa igår på msn där jag försökte förklara var mina gamla skolkort låg.. det blev verkligen bra beskrivningar..



Först blev det såhär:
Tror jag har några gamla passfoton som ligger i trä-pappersamlaren på hyllan längst upp i bokhyllan. Den i blått och rött med hjärta på.  I annat fall ska jag ha mina gamla skolfoton från gymnasiet liggande i min gotlandsbörs i en av de små kartongerna från kalmar. Den som klockradion också ligger i tror jag.

Sen hittade de ett foto men behövde ju ett till.. så blev ytterliggare en förklaring)
Ja, de ska vara i någon av de små Ikea-lådorna, de med mönster på och där i ligger dem tillsammans med massa andra småfoton i min gotlandsbörs tror jag


Visst var mina förklaringar bra! Haha. =) Men de hittade dem i alla fall, så det var ju bra!

Det andra som jag ska göra nästa vecka är att jag ska på stan. Måste hitta ett par nya skor.. och sen gärna ett par jeans oxå. Dessutom ska en parfym inhandlas med, min favorit parfym är ju nästan slut och har ju bara två parfymer med mig ner, så en parfym måste köpas. Det blir Mars månads prioriteringar. Har ju inga resor inplanerade i Mars ju, så då kan man unna sig lite shopping istället.

stövlar liknande de jag är på jakt efter (dock med lägre klack), favoritparfymen och ett urval av tänkbara jeans :)
       ♥ Anna


köpt nederländska smärtstillande-tabletter

Idag blev det skolan från nio till ett, sen på vägen hem stannade jag till på cambuurplein för att handla mat. Gick även in på Trekpleister för att handla lite smått som huvudvärkstabletter, hårinpackning och deo. Upptäckte då att de har LÖSODIS där! Okej.. inte så jätte stort sortiment.. men det finns iallafall! Snacka om att bli förvånad! Dock köpte jag inget idag, vet med mig att isåfall kommer påsen bli uppäten illa kvickt, när jag sitter och pluggar. Men nån annan dag då ska jag allt köpa det! Lösgodis är ju en vara det är ont om i detta landet annars. 

Det som jag däremor undrar över är hur bra huvudvärkstabletterna med paracetamol är när de bara kostar € 0,95. Fast de var på 500 mg så någorlunda bra måste de ju vara.. Ajja, återstår att se när jag behöver dem. Är ju lite oroande när man inte riktigt vet vad det är för tabletter. Än så länge har jag ju haft mina svenska panodil. Men nu börjar ju de ta slut, så då får man ju ge sig på de nederländska istället. Men priset kan ju iofs beror på att det inte riktigt är samma medicinmonopol här som i sverige. Här använder man ju bara apoteket till att hämta ut receptbelagd medicin, allt annat som huvudvärkstabletter, förkylningspreparat m.m. säljs ju i butiker där man kan köpa allt som har med kroppsvård att göra. Så hoppas att mina nya huvudvärkstabletter har någorlunda verkan iallafall.

Nu ska jag fokusera på nationalekonomi resten av dagen kvällen. Förbereda mig så mycket om möjligt inför tentan imorgon är planen.
       ♥ Anna


mat

Nu är jag mätt för tredje gången idag.. =) Så bra det kan bli va? Dagens middag blev, efter att ha konstaterat att jag måste verkligen handla imorgon, spagetti med pesto och broccoli och så vitlökbröd till det. Så fortsatte på dagens vegetariska lunch med en vegetarisk middag oxå. Till lunch i skolan idag åt jag nämligen en kopp nudelsoup med scrambled eggs och vad det mer var som var i och till det en fullkornsbulle och banan.
Till lunch i detta landet är nämligen vanligast att man äter bröd av nåt slag, i skolan kör de stenhårt på baguetter och panini och sen har de även lättare soppor. Så idag körde vi på soppa. Man måste ju variera sig ibland.

Appråpå mat så måste jag ju lista de saker jag börjat äta och dricka sen jag kom ner hit för en månad sen.
I dricka väg är det ju ÖL, vilket blev redan första dagen när jag kom ner hit eftersom det inte finns cider här, och öl är ju trots allt billigar än vin när man är ute. Plus lättare att beställa.

Sen i mat väg är jag numera storälskare av panini med mozarella, tomat och basilika eller pesto. Och det som jag verkligen fått mersmak för med är just Pesto. Har aldrig gillat det så mycket innan, men efter att ha fått det på varma bröd och just panini, så har jag börjat tycka om det med och det passar ju även bra till pasta. Vilket det tyvärr har blivit väldigt mycket av den senaste tiden (inte bra, alltså pastan då).

       ♥ Anna


uppsats?

Idag har dagens lektioner bjudit på info så in i norden.. mer än under de senaste tre veckorna typ! Har fått reda på att om en vecka ska vi helst vara klara med första delen på vår assignment och kunna visa det mesta ur den för vår marketinglärare. What? Kunde de inte säga det tidigare!
Sen på nästa lektion fick vi veta att i åttonde veckan på kursen ska vi hålla förhandling mellan företagen. Så inte nog med att det ska in in mindre uppsats. därefter ska vi hålla presentation och sedan förhandling mellan företagen. Vilket innebär att vi måste börjaleta underlag för att sedan kunna räkna på priser och helt kunna sänka dem m.m. och nu är vi i vecka fyra. Blir tre fullsmäckade veckor framöver känns det som, som egentligen bör börja redan idag. Men min grupp är så snäll så de ger mig lite dispans så att jag kan fokusera på min nationalekonomitenta dessa tre dagarna iallafall. Det är ganska så skönt! Dock ska jag ändå sätta mig med just category managementen nu, och skriva lite till den första delen.

Dock måste jag påstå att det känns som att det är en uppsats som ska skrivas. Speciellt när man ser till bokhögen jag har hemma nu. Och då har jag ändå valt bort några som hade varit bra att ha, men som jag inte orkar låna. Iallafall inte just nu.


Passade på att ta en bild på mitt skrivbord som det är just nu samtidigt.




En rolig sak som jag, Lollo och Frida satt och pratade om på lunchen idag var en hemsida på internet som frida och lollo hade hittat igår som handlar om en massa felhörda låttexter saltmannen.se. Satt och pratade om det rätt så länge och hade himla kul. Sen när jag kommer hem och läser karin olofssons blogg, så skriver hon om just detta då det står en artikel om det i aftonbladet idag (?). Vaddå sammanträffande!  En rolig sida iallafall.
       ♥ Anna


taizéfeelings!

En av mina konfirmander från i våras lade upp bilder från resan på facebook nyss. Åh, fick verkligen längtar dit känslor då! Men kanske att det blir en resa dit i augusti. Om kyrkan får ihop en resa och jag får ledig från jobbet vill säga..

Fram tills nästa gång får jag drömma mig dit genom att kolla på bilder istället!

En härlig konfirmandgrupp!


och ett ännu härligare ledargäng!
       ♥ Anna


kårobligatoriet slopas

Är det någon mer än jag som läst att kårobligatoriet ska slopas från och med 1 juli i år? Vad tycks om det?

Jag tycker faktiskt det är bra. Det är faktiskt bättre att det är frivilligt än obligatoriskt. Eller om det skulle fortsätta vara obligatoriskt skulle jag anse att det skulle behövas sänkas i alla fall. För nu är det dyrt! Minst 500 kr per år betalar man för att, för min del få skriva tentorna. Inte riktigt så givande. Men visst det är nog mer givande om man deltar i allt som studentkårerna gör och så, då får man iallafall nåt för pengarna även om man betalar ytterliggare en summa då med.
Eller kom på att jag utnyttjar faktiskt en del av rabatterna som man får iofs. Men långt ifrån alla, och just nu har jag två studentkort. Det om nåt är ju onödigt!

Så jag tycker det är bra! Sen kan jag iofs tänka mig att betala en symbolisk summa istället, om det nu är så att jag ska fortsätta plugga i höst. Vilket jag inte vet än..
       ♥ Anna


känslor

Idag har det verkligen varit mycket känslor i denna lägenheten och klockan är bara två!
Det började med att S var ute i natt och när hon kom hem vid kvart i fyra (?) i natt så plingade hon på dörren.. eller ja, tror det var Svetlana som ringde på dörren för S var riktigt full. Ajja, M gick iallafall upp för att öppna efter ett antal plingningar, (fick veta imorse att hon låg och hoppades på att jag skulle gå upp och öppna och och jag gjorde det samma fast hoppades att hon skulle gå upp. M bor ju trots allt närmare ytterdörren än jag. ) Sedan hade det varit lite problem, då S kan bli riktigt aggressiv när hon är full och det visade sig att hon hade sparkat/slått på M. Så när det togs upp idag blir det lite gråt och arga känslor innan allt hade löst sig. S var ju trots allt inte medveten om vad som hade hänt och alla vet ju att när folk blir sådär okontrollerat fulla så kan de verkligen bli helt annorlunda. Och nu vet vi ju oxå om det, så händer det igen kan vi kanske kontrollera det lite mer från vår sida med.
Samtidigt som allt om nattens händelser kom fram, satt jag och läste ett mail från min allra bästa vän och fick verkligen massa sakna känslor, och lite hemlängtan! Så det har verkligen varit känslor i denna lägenheten idag. Men det behöver man det oxå ibland.. Nu är iallafall allt utrett och det är ju himla tur det!

Well,well, ska jag fortsätta med mitt nationalekonomiplugg nu och sedan blir det grupparbete vid fyra/femtiden.
       ♥ Anna


Onsdag

Ja, som sagt det är onsdag idag, vilket innebär att jag är ledig, som alltid på onsdagar. Ledig från skolan innebär i sin tur att jag måste plugga järnet idag. Har som sagt två olika grupparbetens uppgifter att göra och en tenta i denna veckan.
Så därför till att börja plugga nu istället!

       ♥ Anna


Två händelser i Sverige idag

Idag är det verkligen händelsernas händelse som sker i Sverige! Det som alla har gått och väntat på i år och det som det verkligen spekulerats om i tid och otid! Kronprinsessans och Daniels förlovning! Och bara för det är jag inte i det kära svealandet då! Men men, har hört och läst om det sen imorse ändå. Så missar ju iallafall inte nyheten.

Den andra händelsen som är idag är ju fettisdagen! En av sveriges högtider som bara sverige har.. och den missar jag med. Attans! Semlor med mandelmassa och god grädde är ju helt underbart gott! Och inte känner jag för att göra några här heller.. Känns ju lite överlag ambitiöst för min del.. Så nä, får nöja mig med cappuccino och nån bakerykaka till fika i eftermiddag. Fick de kakorna i vårt welkom-to-stenden paket och nu är jag inne på sista paketet! Bara tre veckor efter jag fick dem, så det är la tiden!

(Sen är de faktiskt en paranteshändelse idag med, Cinna fyller 50! och det är ju inte varje dag det händer. Men som sagt det var bara en parantes.. hihi)

Men nu ska jag inte sitta här och söla.. Utan istället blir det plugg.. Dock är den stora frågan vad jag ska börja på? Har fått ännu lite mer att göra till vårt case i skolan denna veckan.. så frågan är om jag ska ägna mig åt det nu och sen fokusera på nationalekonomitentan.. Eller om jag ska börja med lite nationalekonomiplugg nu och sen skriva lite till caset. Imorgon blir det nämligen nationalekonomiplugg och sen negotiation-grupparbete. Så då lär jag inte ha tid att fokusera på ytterliggare en del. Suck, alla dessa grupparbeten..

Just nu längtar jag bara till söndag och att ha denna veckan över. Palla allt som händer liksom.. Men det är bara att bita ihop och fokusera järnet på nationalekonomitentan och sen får det andra gå lite som det går.. Nästa vecka kan jag fokusera på det istället, men denna veckan är det STORT fokus på nationalekonomin.

Har dessutom massa annat att fixa oxå. Men orkar nog inte ta tag i det denna veckan.. Skulle iofs vara underbart att kunna hämta ut mitt sportcard denna veckan så jag kan börja träna sen, men då måste jag ha ett foto och det har jag inget. Så måste leta upp en fotoaffär eller fotoautomat där jag kan ta ett litet porträtt foto och sedan efter det kan jag hämta ut mitt sportscard.. Därmed blev det lite för mycket att fixa med denna veckan.. Suck!

Ajja, nu har jag skrivit av mig allt jobbigt som är just nu. Så nu ska jag fokusera på att plugga!
       ♥ Anna


Bokstaven A

Hittade denna hos Elin, och eftersom jag såg den igår med fast då någon annanstans så var jag ju bara tvungen att göra den jag med!

Reglerna lyder som följer: Det här är svårare än du tror ! Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn. Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord eller ljug. Om personen du tagit listan från har ett namn som börjar med samma ord som ditt får du inte ge samma svar som han/hon gjort. Du får heller inte skriva samma svar två gånger eller skriva ditt eget namn som svar. Lycka till !

1. Vad heter du: Anna
2. Ett ord på fyra bokstäver: Amen
3. Flicknamn: Alva
4. Pojknamn: Albin
5. Yrke: Advokat
6. Färg: Aqua (blev lite influerad av mitt nuvarande vanligaste språk att prata på)
7. Klädesplagg: Anorak
8. Mat: Aioli
9. Sak i badrummet: Avlopp (!)( Där var jag allt påhittig!)
10. Plats/stad: Anderslöv (fråga mig inte varför det dök upp i huvudet av alla orter på A)
11. En orsak att vara sen: Annonskampanj (kan ju faktiskt påverka! =)
12. Något man skriker: Ajjj!
13. Film: A Beautiful Mind
14. Något man dricker: Ananasjuice
15. Band: ABBA (såklart)
16. Djur: Anakonda
17. Gatunamn: Allgatan
18. Bil: Audi
19. Sång: Alla vill till himmelen
20. Aktivitet med mer än en deltagare: Ambulanskull

Yeeii! Det gick tillslut, fast det tog sin tid, inte det lättaste precis!
Men nu ska jag sova!
       ♥ Anna


post och 183 dagar

Idag fick jag en svensk tidning i brevlådan! (Eller den kom säkert i förra veckan, men vi är inte så duktiga på att tömma vår postbox, så får ju säga att jag fick den idag.) Mina föräldrar är så snälla så de skickar ner min hennes tidning som jag har prenumeration på hit! Trots att det kostar typ 75 kr! Satt tre frimärken på kuvertet i alla fall ett på 50 kr, ett på 20 kr och ett på 5 kr! Galen summa! Men det var riktigt skönt att få läsa en ny hennes tidning. Så är glad för att de skickade ner den. Hade ju två svenska tidningar med mig ner, Elle´s och Hennes februari nr. Men de är ju utlästa nu (även fast korsorden inte är riktigt färdiglösta) och i fredags när vi skulle ta tåget hem kände jag att jag behövde nåt att läsa så då köpte jag cosmopolitans mars nr fast UK-edition. Så det var kul att få en ny svensk tidning och läsa istället! =)

Ikväll har jag ägnat ytterliggare lite tid åt svt-replay! och denna gången blev det den nya seriern 183 dagar som jag kollade både första och andra avsnittet av. Har ju läst lite olika bloggars åsikter om den serien så tänkte när jag inte hade nåt annat för mig att jag kunde ju kolla in den och skapa min egna uppfattning. Har dock svårt för just sådana svenska serier, de brukar ju inte vara så bra.. och kan väl inte säga att det var en sådan som jag fastnade för direkt, men den var inte dålig heller. Så kan nog tänka mig att jag kommer kolla lite på den när jag inte har nåt annat för mig. =)

Nu tänkte jag ta och krypa ner i sängen med min bok och läsa lite innan det är dags att sova. Imorgon är det skola igen, så uppstigning halv nio då me! Skönt med lektioner där man inte behöver gå upp så hiskeligt tidigt!
       ♥ Anna


one month

Idag har jag varit här i exakt en månad!.. jisses vad tiden går!

Därför bjuder jag på lite bilder från första veckans inroduktionsaktiv

       ♥ Anna


Ny vecka, åter skola

Okej, idag har jag nog haft min slappaste lektion någonsin! Iallafall sen jag började plugga på högskola!
På vår promotion strategy-lektion idag visade läraren först olika DIY-företags hemsidor och sen olika reklamfilmer på you-tube. Och det var ungefär vad vi gjorde. Givande? Nja.. känns som att man gjort det innan. Men nåt som han däremot sa som verkligen är totalt fel, (eller är det jag som ha missat nåt stort?) Var att han sa att IKEAS huvudkontor numera ligger i nederländerna? WHAT liksom? Sen när då?? Jag har innerligt för mig att det ligger i Älmhult. Eller är det jag som missat nåt?!?!?
Det lät iallafall tokfel när han sa det!

Här är iallafall några av de olika reklamfilmerna vi fick se. Dock fick vi se dem utan ljud. Himla spännande!


också en riktigt rolig till slut!

uppdatering!
Oki, nu vet jag att IKEA är nederländskt, visste att det ägs av en stiftelse men inte att den var nederländsk.. Tack Paro!

Tack paro!
       ♥ Anna


en söndag i tvättandets och pluggandets tecken

Blev visst inte så mycket uppdaterat här idag heller. Vet inte riktigt vad jag har gjort heller för den delen, men nåt har det blivit. Två maskiner tvätt har jag klarat av iallafall och lite matlagning sådär vid tre, halv fyra i eftermiddags.
En av nackdelarna när man sover länge är att mattiderna blir så konstiga. Åt frukost vid tolv och sen blev det middag vid halv fyra i form av pasta och en hemmalagad pastasås med kyckling i och därefter lite kvällsmat vid sju. Men har fått mat i mig i alla fall och det är huvudsaken. =)

Nu ikväll har det även blivit plugg för min del, började med att sätta mig och kolla igenom nationalekonomi och sedan satt jag, Satu och Milla och pluggade nederländska. Det är bra när man har några att sitta och plugga just det me, för hur kul är det att öva uttalet och sitta och repetera de olika delarna för sig själv. Inte så jätte! Så vi satt och förhörde varandra och försöka föra lite konversationer på nederländska, även om det kanske inte går så jättebra precis.

Igår kväll satt jag förresten och skrev ihop en verksamhetsberättelse för scouternas hösttermin, dock blev den kanske inte den bästa i språket, upptäckte nämligen när jag satt och skrev att efter en månad i ett annat land har jag tappat lite av den där formella svenskan som behövs när man ska skriva just formella saker. Nu använder jag ju bara svenskan när jag pratar och skriver till vänner på msn och bloggar m.m. Och då använder man ju mer talspråkssvenska, än skrivsvenska. Men hoppas att den blev någorlunda bra iallafall. =)
Får hoppas att det går bättre på lördag när jag ska skriva min nationalekonomitenta. Skulle ju vara väldigt jobbigt om jag bara hittar talspråksorden och inte de akademiska orden när jag ska skriva just i akademisk språk. Men då är det iallafall mitt på dan istället så då är man förhoppningsvis piggare än vad man är vid elva på kvällen.

Avslutar med lite bilder från Rotterdam
       ♥ Anna


louise hoffsten

Igår kväll kollade jag på sista avsnittet av på spåret på svt-replay och där var, för er som missat det, Louise Hoffsten med som kvällens artist! Fick värsta flashbacksen då sen jag gick på högstadiet och gymnasiet och min största idol då var just Louise Hoffsten. Så var ju bara tvungen att you-tube:a henne, för att få lite louise hoffsten soul! Bara älskar hennes sound!





Nu tänkte jag ta och ta en dusch och hoppas att min huvudvärk som jag har haft sen igårkväll vill försvinna då. Varken huvudvärkstabletter eller sömn har hjälpt mot den så nu hoppas jag att en dusch ska hjälpa istället. Behöver ju bli av med den för att kunna sätta mig och plugga. För huvudvärk och plugg är inte så bra kombination.
       ♥ Anna


en annorlunda utmaning

Hittade denna på en blogg! Så är ju bara tvungen att göra den :)

Gör så här:
Förnamn = Mellan namn
Efternamn = Närmaste granne
Ålder = mammas ålder
Yrke = pappas yrke
Hemstad =senaste bussbesöket
Intressen = det du avskyr
Du har lika många djur som du har piercingar ( örhängen räknas )
Hårfärg = tröjans färg
Ögonfärg = byxornas färg
Musiksmak = sånt du inte tål
Idol = den du senast lyssande


Resultat:


Hej!
Jag heter Theres-Elisabet Kivisalo-Karlsson & är 55 år. Jag jobbar som golfbanearbetare & bor på Kalverdijkje. Mina intressen är att ha huvudvärk och att spela fotboll. När jag inte pysslar med det så tar jag hand om mina 3 djur. Mitt hår har den underbara färgen brunt, och mina ögon är härligt ljusgrå. Jag fullkomligt ÄLSKAR heavy metal och punkmusik, och mina idoler är såklart Kurt Nielsen!



Haha.. blev ju lite kul!
       ♥ Anna


en lördag

Idag har jag pratat med min familj via skype. =) Var över en vecka sen sist.. Så det var ju på tiden. =) Fast först gick det inte så bra.. Hörde inte familjen, fast de hörde mig. Inte så kul med envägskommunikation. Så fick ringa upp via mobilen istället och sen försöka hjäpa dem fixa felet via mobilen.. Inte det lättaste.. Men tillslut upptäckte vi att det var något glapp nånstans. Konstigt, konstigt! Men det blev bra det med tillslut. Så jag fick lite uppdatering om veckan och sedan fick de en stor uppdatering om Rotterdam! =) Hoppas verkligen att de kan komma ner senare i vår så att de själva får se både Rotterdam och Amsterdam!

Nu ska jag laga mat, men senare kommer det lite bilder från Rotterdam. Kolla in min resdagbok så länge.. (se länk bland länkar)
       ♥ Anna


Rotterdam är gjort för denna gången

Har haft tre mycket roliga dagar i Rotterdam med Frida och Lollo, vilket har inneburit en himla massa gående i en stad många olika slags arkiteturer, besökt ett musem med jättemånga tavlor (tog två timmar att gå igenom och då kollade vi ändå inte på allt), besökt nästan varenda H&M butik i rotterdam city (vilket innebär minst 5 st), 2 ZARA-affärer, x antal skoaffärer och ett antal affärer till. :) Sedan har det även blivit några pubar, olika restauranger och caféer. Och ännu mer gående. Kan säga att det är ett antal gånger som jag verkligen ångrat att jag inte har med någon av mina stegräknare hit, hade varit kul och veta hur mycket vi har gått varje dag.. för det är en himla massa. Vad är det för nytta med att ha dem liggande i Åhus liksom?? Men, men kan ju verkligen säga att vi uppfyllt de 10 000 stegen man ska ta om dagen x antal gånger under dessa tre dagar. =P

Mer uppdatering och bilder om vår trip kommer imorgon. Nu ska jag istället ta och krypa ner i sängen... Ja, låter otroligt för att vara mig, vet att det dessutom är fredag och klockan inte ens är halv tolv, men är faktiskt riktigt trött! Tre dagar med mycket gående och två kvällar på pubar på det gör att man blir ganska så trött! Att hemresan dessutom tog över en timme längre än beräknat på grund av tågfel gjorde ju inte det hela bättre. När man verkligen ser fram emot att komma hem är det inte så kul att sitta på ett tåg och vänta. Speciellt inte i ett land som man inte har så stor koll på. Men kom hem till egelantierstraat vid åtta ikväll och då hann jag dessutom med att handla lite på vägen hem me så det var helt okej ändå! =)
Men nu blir det som sagt krypa ner i sängen. Dock blir det nog nåt avsnitt av nån serie innan jag somnar.
       ♥ Anna


poliser all over the place

Var nyss värsta Polisutryckningen här utanför. På lilla egelantierstraat (eller lilla och lilla, är värsta genomfartsleden ju). Hur många polispikébussar som helst och ännu fler poliser med skyddsutrustning och sen värsta folksamlingen på det! Milla var helt förvånad över att det kunde finnas så mycket folk på samma plats här i leeuwarden! Haha! Snacka om att man har olika uppfattning om staden.

Men i vilket fall var här galet mycket poliser. Man kunde ju tro att det var en demonstration eller liknande. Dock vet vi inte var det var.. Fast jag har mina tankar om att det kan vara så att de varit fotbollsmatch ikväll (nån som vet om leeuwarden spelat?) Isåfall är det ju inte så konstigt med tanke på att vi bor en gata ifrån fotbollsstadion. Huliganer brukar ju ha en förmåga att samla x antal polispikér.

Ajja.. nåt var det iallafall.

Nu ska jag sova iallafall. Imorgon blir det uppstigning med klocka.. (första och enda gången denna veckan) Fast den ringer inet förrän åtta. Men bäst att ställa den ändå. Annars finns ju risken att jag sover till tio ytterligare en dag och det går inte så bra imorgon. Ska ju vara på stationen kl 11 imorgon för att möte upp Halinda, Frida och Lollo, så då måste jag därmed gå hemifrån vid halv elva. Har ju dessutom inte packa vad jag ska ha med mig än, så kan behöva nån kvart till det med. =) Så därmed blir det uppstigning mellan åtta och halv nio imorgon!
       ♥ Anna


pastamedlaxochbroccolisås

Har nyss ätit mumsigt god pasta med lax och broccolisås.

Såg typ ut såhär fast att jag hade vanlig spagetti till istället.

Receptet på denna goda och nyttiga rätt hittade jag på recept.nu, fast bytte ut det jag inte hade hemma till annat. Vilket var mjölk, men det funkade lika bra med matlagningsgrädde och lite vatten istället. =) Blev nog lite krämigare av det faktiskt. När jag ändå är inne och tipsar om receptsidor på nätet så kan jag tipsa om en till som jag gillar recept.se.
 

Mina homiesar kom hem nu innan ikväll, efter deras 4 dagar i Rotterdam och Bryssel, så har nu fått mig lite info om Rotterdam och de hade även med sig en citykarta över Rotterdam till mig! Snällt, snällt! Så imorgon ska jag, Frida och Lollo nog kunna hitta i Rottedam med. =) Sen åker vi ju dessutom dit med Halinda, som redan hittar ganska så bra i Rotterdam. Så bättre kan det inte bli. =) Ska bli skönt att för en gångs skull kunna åka bil nånstans istället för tåget, blir både billigare och går snabbare. Så är bara positivt!
       ♥ Anna


plugg, råd och middagsbekymmer

Idag är ännu en dag med plugg så har därmed inte så mycket att skriva om. Men det går verkligen framåt med nationalekonomin.. och då jämför jag med när jag kollade igenom det den senaste gången, vilken var den dagen när den riktiga tentan var, då kunde jag ingenting kändes det som när jag kollade igenom den. Och därför gjorde jag den inte då heller. Med den anledningen för att jag då prioriterade statistiktentan istället.. Vilken jag fortfarande är lite irriterad över att jag inte klarade.
Och
därmed kom jag på att jag måste kontakta BBS reception oxå för att få reda på när nästnästa omtenta på den delkursen är. Eftersom min ansvarige lärare så lämpligt har slutat och flyttat till Uppsala universitet, så har han ingen aning om när det är, förutom det omtentatillfälle som är när jag ska skriva nationalekonomitentan.. 
Ett råd till de som pluggar på högskola eller funderar på att göra det. Läs inte två kurser parallellt som är på två olika högskolor, iallafall inte om de har exakt samma kursperioder. Det blir bara massa strul. Men ska väl lyckas fixa upp det med tillslut me! Och det i sommar hoppas jag! =)

Men nu ska jag göra lite lunch/mellanmål/middag... vet ärligt talat inte vad det blir. Har tänkt att göra pasta och laxsås idag, men vet inte om jag ska göra det nu.. eller bara gör nåt lätt att äta nu och göra det senare? Alltid dessa matproblem! Och då ska jag väl tillägga att jag är den som är bäst och mest seriös på att laga varierad mat av oss tre i denna lägenheten. Får alltid kommentarer från milla och satu att det luktar så gott om min mat och att jag är så duktig som gör olika mat varje dag. Tror det handlar om vad man är van vid. Jag är van sedan jag flyttade hemifrån för första gången att alltid variera min mat. Annars tröttnar man ju ganska snabbt på något!



Söndagens middag: Kyckling, ris, currysås och grönsaker

       ♥ Anna


tankar och funderingar

Idag, eller ikväll rättare sagt har jag kommit till att fundera ganska så mycket på sommaren och sen vad som händer efter det. I sommar vet jag ju vad som händer. Då blir det ju jobb juli och augusti på vandrarhemmet igen.. Men förhoppningsvis händer det lite mer än bara det.
Men sen är ju frågan vad det blir? Jobb eller plugg? Var nånstans? Ska jag flytta till ännu en ny stad?
Känner att min framtid just nu är ett oskrivet blad som behöver lite vägledning.
Ska jag plugga lutar det nog åt växjö eller lund.. där Växjö är mest lockande.. och i annat fall om jag söker jobb har jag ingen aning om var jag hamnar.
Jaja, är dumt att älta sånt nu.. Det återstår istället att se om några månader vad det blir.
Kanske Kristianstad, Växjö, Kalmar, Lund, Malmö, Jönköping, Helsingborg, Göteborg eller i nån annan stad..

Nu ska jag iallafall kolla på ett avsnitt OC och sen sova.. Imorgon blir det plugg igen hela dagen. Kände att Groningen kan jag ta någon annan gång. Ska ju trots allt vara här i 4 månader till så finns ju tid till att åka dit många gånger om senare.
       ♥ Anna


första dagen på lovet

Så har mitt vårlov börjat.. Fattar inte hur det kan kallas vårlov när det är i mitten av februari.. hade det varit om några veckor hade det varit logiskt.. men just nu är det rätt så regnigt här, så känns ju inte så vårigt. Ajja, nog om det.

Har ägnat större delen av dagen sen jag gick upp vid halv elva åt plugg. Och nu börjar nationalekonomin bli färsk igen, och snart har jag gjort alla övningsuppgifter är på uppgift 14 av 17, så då kan jag ägna mig åt lite repetition och förståelse istället.

Imorgon ska de andra till groningen, så sitter just och funderar på om jag ska med. Hade varit kul att åka med, men samtidigt skulle det vara bra med en dags plugg till innan jag tar lite ledigt och hänger med Frida och Lollo till Rotterdam. För dit ska jag iallafall! Ajja, får fundera lite till på det innan jag bestämmer hur jag ska göra imorn.



Nu blir det till att återgå till pluggandet. Dock gillar jag inte min stol.. Plaststolar som är lite för hårda ger ryggont när man sitter på dem i x antal timmar i sträck.. Plus att min säng är tokmjuk så det gör ju inte heller det bästa för ryggen.. Funderar faktiskt på att förflytta mig till soffan snart istället med plugget, så ryggen och axlarna får vila lite.
       ♥ Anna


söndag, vart tog du vägen?

Jisses vad denna dagen bara försvann..  Vet ju knappt vad jag har gjort, men plötsligt bör jag sova snart igen.. 
Tror iofs att anledningen till att dagen vekligen bara susat förbi beror på att jag vaknade vid tolv.. Och när jag väl hade ätit frukost, läst bloggar och resdagböcker, kollat lite olika tidningar och duschat så var klockan tre! Alltså var halva dagen gången! Sen började jag med det ena och sen det andra och mitt i allt skulle man laga mat också. Sen passade jag även på att torka av hela kylskåpet. Nån hade lagt nån juicepaket eller liknande ner så att det hade runnit ner i salladslådan och när jag ändå var igång med att diska den kunde jag lika gärna fortsätta med resten. Så nu luktar kylskåpet helt okej igen.. Det har haft en mycket konstig doft sen jag flyttade in.. Men nu är alla små rester och grejjor borta! =) Och dessutom hittade jag en gammal glasspaket i frysfacket.. undra hur länge det har stått där??

Sen ikväll har jag pratat lite med pappa på msn. Fick veta att det kommit en korrigeringsfaktura från telia till mig. Så blev lite förvirrat med tanke på att jag har två fakturor som just nu väntas på att betalas till just telia, men efter lite diskuterande kom vi fram till att den ena av dem ska jag inte betala, för det är därför jag har fått en korrigeringsfakura istället. Så istället för att betala 419 kr ska jag betala 26 kr! Det är en ganska bra korrigering tycker jag! Och det betalar dessutom mamma och pappa för de tyckte det var lite överkurs att skicka ner en faktura på en sådan liten summa till mig. Sen skulle pappa ringa och höra om min andra faktura som jag har att betala oxå. Den är på en liten större summa så hade varit skönt att få den rättkorrigerad oxå. Vill inte betala 1097 kr till telia när jag egentligen bara ska betala ca 400 kr.  Visst lär ju få tillbaka pengarna senare i annat fall.. Men är surt att betala mer än vad jag ska göra när jag verkligen behöver pengarna just nu! Så lyckas pappa fixa det, så blir jag glad!! Är ju lite jobbigt för mig att sitta i telefonsamtal med telia härifrån. Blir lite dyrt om inget annat!

Ajja, hoppas att det löser sig. Resten av kvällen har jag sedan pluggat nationalekonomi! och sen kollat på tv. The hills, NCIS och Ghostwisper blev det, och självklart allt med nederländsk text.. Så inte nog med att jag över mig på atta lyssna på olika sorters engelska dialekter så över jag även min nederländska. Effektivitet eller vad!!

Men nä nu ska jag nog allt sova. Imorgon blir det en heldag plugg så bäst att lägga sig i tid så att man kommer upp i vettig tid oxå. =)
       ♥ Anna


lördagskvällen och en intressant iakttagelse

Hmmm.. Det är ganska så intressant det här. Har nu suttit och läst igenom ca 60 blogginlägg från olika bloggar som jag hade på bloglovin sen igårkväll och fram tills nu, och en sak är sjukt konstig.
På många bloggar kan man läsa om att de ska kolla på melodifestivalen och lite kommentarer om att denna omgångens låtar var bra och mindre bra, olika åsikter beroende på vilken som bloggar. MEN ingenstans, verkligen inte på någon blogg kan man läsa om vilka som gick vidare... Hallå! Det måste väl vara någon som har något att säga om de som gick vidare, respektive inte gick vidare... eller?!? Eller bara vill delge sina läsare som inte kan se melodifestivalen om vilka som gick vidare...
Ja, detta är ganska intressant måste jag påstå!

Så nu ska jag istället in på någon tidningssida istället och läsa om vilka som gick vidare. Förra veckan fick jag ju en uppdatering direkt från familjen via skype. Men igårkväll var jag ju inte hemma och när jag kom hem vid halv fyra i natt var det inte riktigt det jag prioriterade.


LIte kort om gårdagskvällen då ja. Började med att möta upp Tündi, Oscar, Halinda och Filipp vid De waag för att sedan cykla till pannkaksskeppet och äta god mat där. Och där fanns verkligen hur många olika sorters varianter av pannkakor som helst. Verkligen inte som i sverige där pannkakshusen har typ det "vanliga", typiska svenska som man har till pannkakor, och kanske finns även amerikanska pannkakor. Men här var det istället likt en Pizza meny. Galet många olika varianter av saker att ha på pannkakan, och två olika sorters pannkakor, savoury panncakes (lite saltare) eller mer sweet panncakes. Och på savory panncakes kunde man ha bacon, skinka, ananas, champinjoner, ost med mera i olika kombinationer. Medan man på sweet panncakes kunde ha äpple, kanel, banan, sirap med mera, med mera. Massor av olika fanns det att välja på iallafall! För min del blev det ananas och ost. Gott, gott! 
Vid nio tiden begav vi oss sedan till Frida och Lo för lite förfest, eller vad man nu vill kalla det och senare joinade även Elin och Hanne. Därefter blev det utgång till Gloppe, fast med en tripp inom the irish bar först. Blev hur som helst en mycket rolig kväll som slutade med kebab hos Omar på Tel Aviv som vanligt!  =)
       ♥ Anna


Alla <3 dag

Det är som säkert ingen missat alla hjärtans dag idag.. och eftersom jag är själv utan några nära vänner eller familj denna dagen, så tänkte jag spendera tiden med först en runda på stan, sen inom super de boer och handla och därefter blir det nog hemma kväll ikväll.. eller ja, får se.. Ska kanske slå frida och lollo en pling sen och se vad de har för sig.. Mina homiesar åkte ju till Rotterdam innan idag, så nu är jag själv i denna lägenheten tills tisdag. Men tänker inte vara själv hela den tiden.. Isåfall även om jag måste plugga en hel del. Ajja, får väl helt enkelt se vad som händer!

En härlig alla hjärtans dag på er iallafall! =)
       ♥ Anna


6:e bilden i 6:e mappen

Får väl anta en av de utmaningar som går runt på bloggarna just nu. Den där man ska ta sjätte bilden i sjätte mappen.
Fast eftersom jag har flera mappar i en mapp så visste jag inte riktigt hur jag skulle välja. Men efter att ha tagit den sjätte bilden blev det den här.



En bild på min dator när den var ny.
(Vilket man fortfarande kan påstå att den är, har ju bara haft den i en och en halv månad nu).
       ♥ Anna


alla hjärtans kort

Tömde postboxen ikväll, för första gången på sådär 2 veckor och ibland all reklam så låg där ett brev till mig.. innehållandes detta:


Blev så glad! Iofs visste jag om att något var på väg, eftersom mamma och pappa nämnde det igår när jag pratade med dem. Men inte vad det var... Så blev jätteglad, och fick till och med tårar i ögonen.. iofs är jag ganska så lättrörd, men när man får ett så sött kort från sin familj som man vet är 80 mil iväg och som man inte kommer träffa på länge, så gör ett litet kort en hel del! Är till och med så att jag får lite hemlängtan nu när jag sitter och skriver det här. Men har trots allt varit iväg i tre veckor nu så det är kanske inte så konstigt.


Kvällen har annars spenderats mycket slappt. Kollade på kvällens program av på spåret innan ikväll (gillar att SVT lägger ut programmen ungefär samtidigt som de sänds på tv) och sen har det blivit två OC-avsnitt!
Och detta var fredagskvällens mumsiga... och en halv ask vindruvor! Ibland får man faktiskt unna sig lite.. Hoppade ju dessutom en fest så lite godis och chips istället gör ju inte så mycket då.  ;)
       ♥ Anna


från supply chain management till nationalekonomi

Har inte mycket lust för att blogga just nu, eller lust har jag men ingen aning om vad... Min hjärna skriker typ Anna du måste plugga! Men känner att jag är lite seg just nu efter en dag i skolan som började 9:15 och jag var hemma igen vid tre. När jag väl var hemma blev det till att byta ämne från att plugga supply chain management till nationalekonomi och internationell ekonomi. Det bytet är ganska stort kan jag meddela. Så har inte orkat göra mer än en uppgift än så länge.. Men ska göra minst en till idag. Det är iallafall dagens mål!

Nä, plugga var det nu igen!
       ♥ Anna


en seg dag

Gårdagskvällen var kul. Mycket vänner på doozo och många intressanta samtalsämnen blev det. Jag och Anne-katherine hade nog det mest intressanta samtalen. Satt och diskuterade skillnader mellan de som bor i norr och de som bor i söder i tyskland och sverige. Ja, helt enkelt satt vi och diskuterade likheter och olikheter. Blev även två matstopp under kvällen, det första när vi var på väg från halinda till doozo. Då blev det in på FEBO, där alla köpte pommes. Såå gott med det vid halv tolv på kvällen! =) Sen när jag, frida och lollo lämnade doozo vid kvart över tre, cyklade vi till Tel Aviv och Omar och köpte oss var sin kebab... Var den godaste kebaben jag ätit någonsin!


Idag har dagen verkligen varit en bakis dag. Vaknade vid åtta i morse och tyckte det var väldigt varmt i mitt rum, så gick upp och öppnade fönstret. Sen somnade jag om och sov till tolv. Skönt! Därefter blev frukost och sen slappande i soffan i några timmar. Men nu ska jag faktiskt plugga lite tänkte jag. Fast funderar först på att gå till affären och köpa lite att äta. Är så sugen på chips.. eller rättare sagt något salt överhuvudtaget.. så det och lite frukt ska jag nog ta och köpa.. Och kanske nåt att äta ikväll med.

Tänkte ladda upp lite bilder från igårkväll, men självklart strular bilduppladdningen för tillfället! Suck.
       ♥ Anna


utekväll

Kom nyss hem från kvällens/nattens utekväll. Som började här och sen fortsatte till halinda och vid elv bar det ner till stan och till doozo. Sen spenderades resten av kvällen där fram till de stängde typ.. och därefter cyklade jag, frida o lollo till tel aviv och omar för att äta kebab. Vilken var den godaste kebaben jag ätit... med underbart god sås. Hoppas bara att jag får behålla den oxå... För det har jag nog aldrig gjort innan. Av nån anledning kan jag nämligen inte äta den "svenska kebaben" utan att bli dålig,, Men denna smakade helt annorlunda. Så hoppas att jag nte blir dåig av denna..

Men nu ska jag sova.. Klockan är ju nästan halv fem och om jag inte ska sova bort hela dan imorgon så är det nog en idé att sova nu.
       ♥ Anna


onsdag=Lill-lördag

Hade tänkt skriva ett inlägg här igår kväll, men självklart strulade inlogget då så därmed hänvisar jag till min resdagbok som istället fick en uppdatering. =)

Idag har jag än så länge varit ganska så slapp. Eller har tvättat en tvätt och bäddat rent i sängen och sen laddat upp bilder på bilddagboken. Så nu finns där ca 70 bilder från amsterdamtrippen. Har även lagat dagens middag och nu tänkte jag ta en dusch och sen gå över till affären mitt emot för att handla lite smått till kvällen, en flaska vin och lite sånt. För ikväll blir det först grupparbete, svetlana kommer hit vid fem, sen ska jag, milla, satu och svetlana kolla upp lite om företagen som vi ska ha förhandlingar med sen. Därefter blir det över till lite förförfest här innan vi ska vidare till Halinda och förfesta där och sen ut på doozo ikväll. Där det är find your valentine-party med FReC och ESN.

Men duschen nu innan mina homiesar kommer hem från sin cykeltur. De tänkte cykla runt i leeuwarden lite.. fast nu tror jg att de kommer hem snart för det började nyss ösregna ute! Som sagt vi är i nederländerna... och därmed typiskt nederländskt och leeuwardenväder, ena stunden är det sol andra ösregn!
       ♥ Anna


leeuwarden vinter väder

Nu ska jag snart ut i snöblasket igen.. Fast det positivt är att det slutat snö/regna nu.. Vilket det färemot gjorde i morse, tokmycket! Och detta upptäckte jag precis när jag gått utanför dörren. Men orkade inte gå in och leta upp mina regnbyxor då.. Tänkte att så farligt är det inte.. Fast det var det! Var dyblöt om jeansen och skorna när jag kom till skolan. Mysigt.. inte! Men under första lektionen tog jag av mig skorna så att iallafall sockarna kunde torka och sen torkade jeansen sådär i lagom takt.. Så i tid till att PBL slutade och jag skulle ta mig hemåt igen hade mina kläder torkat någorlunda.. Dock blev jag ju blöt igen när jag cyklade hem.. Fast inte lika blöt som på vägen dit.. Men då skulle jag iallafall hem så blev till att byta till torra kläder när jag kom hem igen. Det roliga är att det var verkligen bara i leeuwarden det var sånt här väder för vår lärare som vi hade första lektionen bort ett antal mil härifrån och det var först när han kom till leeuwarden som det var snö, eller ja snöblandat regn kan man snarare påstå.. Han gladde oss dessutom med att nu har vi varit med om typiskt leeuwarden vinter oxå!

Fick mitt andra paket hemifrån idag.. Innehållandes ytterliggare kläder, några skor och en mobil. Så nu har jag mitt svenska nummer igång igen.. =) Dock blir det till att ha två mobiler med sig numera.. men det är ju inte så stor tyngd i vilket fall.

Nä, dags att cykla till skolan igen nu. Nederländska i kväll.. Får se hur mycket man kommer ihåg från förra veckan..
       ♥ Anna


Tisdag -förbereder för en lång dag

Om 45 minuter börjar dagens första föreläsning/workshop, med vår favoritlärare.. Yeey! Sen är det PBL efter det, och därefter blir det plugg fram till kl 18:00 när veckans Nederländska kurs börjar. Tänkte försöka hinna med att köpa boken till den kursen innan skolan börjar idag. Så därför ska jag vara i skolan vid nio tiden. Så jag hinner med att köpa boken och sedan ta mig till salen på tredje våningen utan att behöva stressa allt för mycket.
Så nu ska jag dricka upp min cappuccino och sen sätta i linserna och sminka mig. Sen är det bara väskan som ska packas också.
       ♥ Anna


Måndag.. ännu en skoldag

Ännu en skoldag över. Shit, det känns att jag inte är van av att vara i skolan längre. Är ju helt slut när jag kommer hem.

Idag hade vi dessutom bara en workshop och en gästföreläsning. Fast sen satt vi iofs med grupparbete direkt efteråt och det är nog då jag blir trött. Att försöka gör gruppuppgifter när man inte har så klara instruktioner på vad man ska göra är ganska knepigt och därmed ganska tröttsamt. Dessutom har denna dagen bara gått i ett sen vi började kvart över tio. Den första läraren höll dessutom över workshopen i en kvart vilket gjorde att vi istället för 45 minuters lunch hade 30 min.. Och då skulle vi försöka få tag på lite mat att äta under den tiden. Och innan dess skulle jag fylla på mitt stendenkort med pengar. Sen försvann dessutom min beställning av min baguette, så efter jag stått och väntat ett tag på att få min baguette så jag till om den, och då hade lappen försvunnit eller  skrev tjejen i kassan fel på lappen. Men fick min baguette tillslut ändå.. 10 minuter efter jag beställt den. Och samtidigt skulle vår föreläsning börja. Så var bara att gå direkt till föreläsningssalen.. Vilket tar några minuter då det är en stor skola (tre våningar) och sådär 100 salar på varje våning.. Så det är korridorer hit och dit och överallt! Men turligt nog bra skyltat iallafall! Det är väl det enda som är bra med skolan. Den är tydlig skyltad för att man ska hitta utan större problem. Men i övrigt är det smått kaos. Ingen har koll på nånting. Nu har vår module koordinator skickat oss till I-Study och alltså International Office två gånger för att vi ska kunna enrole oss till kursen (alltså komma åt forumet till kursen.) Men de säger att de inte kan göra nåt utan att det är vår koordinator för kursen som ska fixa det.. Så stabilt!

Nu ska jag göra mig lite mat.. eller rättare sagt värma min soppa som jag gjorde i fredags. Minestronesoppa med lite extra grönsaker i. Mmm.. =)
       ♥ Anna


amsterdam

Kvällens mat blev pasta, lax, gurka och tomat. Var himla gott. Fast nästa gång blir det nog en sås av lax, broccoli och lite annat. Fast tills dess måste jag köpa hem mjöl, creme fraiche och lite annat. Vilket innebär att jag ska hitta ytterliggare lite i affären. Men det går bättre och bättre för var gång! =)

Som sagt en sammanfattning av amserdamtrippen var det jag skulle göra.

I fredags kl 16:30 möttes vi (Jolanda, Steffi, Janneke, Tündi, Inez, Oskar, Satu, Milla och jag) som skulle åka till Amsterdam på stationen + danielle som bara skulle ta samma tåg som oss. Sen när vi kom till Zwolle och skulle byta fick det bli ett litet längre stopp där än planerat eftersom FReC hade missat att de biljetterna vi hade inte började gälla förrän 19:00, vilket konduktören på första tåget vänligt påpekade. Men därmed fick vi se Zwolle med, och där blev det mat, eftersom vi ändå hade två timmar att spendera där.


klockan 19:22 tog vi nästa tåg till Hilversum för att sedan byta där till sista tåget som skulle ta oss till Amsterdam C. Så en resa som egentligen skulle ta 2,5 timme, tog istället 4,5 timme. Men det gjorde inget för vi hade kul ändå! =) Speciellt på sista tågresan när vi konstaterade att man varken fick duscha eller sova i Amsterdam (internt skämt) och ytterliggare lite. Blev resans skämt resten av kvällen, så fort nån sa nåt om att sova eller duscha osv så kom repliken från nån annan direkt: It´s not allowed to shower in Amsterdam! Himla kul. Ja, så torr humor har vi, haha!

Väl framme i Amsterdam mötte vi upp Frida och Lollo som redan var där och Tündis vän Andrew. Sedan blev det vidare till vårt hostel för att lämna av lite av vår packning (där vårt rum låg på tredje våningen i ett hus med sjukt smala och branta trappor, var nästan så man fick svindel när man skulle gå ner) och sedan direkt vidare till pubkvarteren och puben New Cafe där kvällens pubrunda skulle börja. Där delades vi tillsammans med resten av folket, sådär 100-150 personer. In i två grupper röda och blåa gänget och sedan blev det vidare till pub nr 2, där vi fick en gratis shot när vi gick in och ett gratis glas med dricka (öl,vin eller läsk) och sen ca en timme på den puben innan det bar av till nästa. Sedan var det likadant på alla de andra pubarna. Pubrundan bestod av sammanlagt 6 pubar, med en gratis shot och en gratis dricka på varje. Men jag, jolanda, oskar, steffi och tündi övergav pubrundan när vi kom till 5:e baren för att istället gå och äta. Då var klockan ca två. Så vi begav oss till Mc donalds och spenderade en rolig halvtimme där innan vi bestämde oss för att gå till vårt hostel för att sova! Så efter en lång promenad längs hela shoppinggatan och med lite flum fotografering på De Dam, kom vi tillslut till vårt hostel vid tre tiden.
Pubcrawl



Flum på McDonalds




Igår blev det uppstigning vid 9:30 för att senast kl 10:30 checka ut. Sen fanns det frukost på hostelet, men där luktade så mycket weed och frukosten såg inte så tilltalande ut. Så jag, frida, lollo, oskar och Tündi, gick till baren brevid där de hade english breakfast m.m. och köpte oss varsin baguette med skinka o ost och kaffe. Mycket gott! Sedan var det dags för free walkingtour med guide runt Amsterdam. En 3 timmars guidning genom amsterdam där vi fick se: • The Old Church • The Red Light District • The Jewish Quarter • Royal Palace • The Jordaan District • The Anne Frank House (fast det stämmer inte riktigt) • The Dutch East India Company • The Begijnhof Convent • Masterpieces of Dutch Art • The Widest Bridge and Smallest House och Rembrants hus m.m. En jätteintressant walkingtour (gåtur) med en himla rolig guide som var från Boston men som har bott i Amsterdam i 2,5 år. Rekommenderar verkligen den om man vill se amsterdam och samtidigt få veta stadens historia och nutida fakta, som att det för ett år sen fanns 400 coffeshops (där man köper weed, hasch, maruijana m.m) och nu finns endast 250 sedan regeringen stängt ner en massa som låg i närheten av skolor bland annat. Detsamma med red light district, numera finns de 11 fönster kvar (där det sitter/står kvinnor som visar upp sig för allmänheten mer eller mindre avklädda) sedan regeringen stängt ner en massa och 2015 ska det inte finnas något fönster alls. Plus en himla massa annat som vi fick veta! Jätte intressant, dock var det lite kallt och fötterna var ganska frusna och blöta när guidningen var över.

Janneke, Inez och Tündi
Vår härliga guide kevin!

När walkingtouren var över gick Frida, Lollo och jag till shoppinggatan för att leta strumpor till frida och sen gick vi vidare för att leta upp en pub och sätta oss på. Hamnade då i Red Light District igen. Så gick lite där innan vi kom på att vi var hungriga, så då blev det in på en wok and walk (som finns lite överallt) och köpte oss var sin wok, innan vi gick vidare till shoppinggatorna igen och tillslut hittade en mysig pub att sätta oss på innan vi skulle åka hem. Var ganska skönt att gå i sin egna takt och göra och se på lite vad vi kände för efter att haft ett fullplanerat program sedan vi kom till Amsterdam.

För att se mer bilder kolla min resdagbok, eller facebook för den delen.
       ♥ Anna


att vara svensk i nederländerna

Det bästa med att vara i ett land där det inte är många som kan svenska är att man kan sitta och prata om vad som helst, var som helst utan att nån annan förstår. Som igår när jag, frida och lollo satt på en pub i Amsterdam eller på tåget hem. Vi kunde prata om exakt vad som helst utan att någon annan förstod.. Det är ganska så skönt! Dessutom är det ju ingen risk att någon läser över axeln på en om man sitter och läser en bok eller liknande. De förstår ju inte vad där står.
Ja, det var en av dagens tankar det, som inser det positiva med att vara svensk i nederländerna. =)

Återkommer med mer uppdatering senare. Först ska jag bara byta om och sen städa av lite här. Tänkte att det kan vara på tiden då det är över en vecka sen jag städade mitt rum sist, och köket är oxå ganska så smutsigt så tar nog en runda där med.



       ♥ Anna


Amsterdam it was

Nu är jag hemma igen (ja, alltså tillbaks i leeuwarden) sen halv niotiden närmare bestämt. Har haft det riktigt roligt i Amsterdam. Även om det varit intensivt och en himla massa gående så att fötterna är helt möra ch trötta nu. Blev dessutom inte mycket sömn i natt, typ max 5 timmar (knappt det) så är jäkligt seg. Och därför ska jag istället för att sitta här krypa ner i sängen och sätta på en film på datorn, så blir det en ordentlig uppdatering om helgens Amsterdam besök imorn. När jag förhoppningsvis fått sova ut och har hunnit smälta alla intryck. För det är verkligen en hel del! Gick en guidad tur på 2,5 timme, med en sjukt rolig guide som verkligen kunde Amsterdam och dess historia. Så blev en himla massa fakta och en himla massa foto! Men det tar jag som sagt mer om imorgon.

 Amsterdam by night
At the dam


Inez, Janneke och jag på pubrunda (på tredje baren)


Pratade även med familjen på skype ikväll.. Pappa fyller ju 59 år idag, så var ju bara tvunget att hinna med ett samtal och samtidigt ge dem lite uppdatering om Amsterdamresan. De är ju nyfikna och vill veta vad jag är med om. Så då är det bäst att dela med sig. Vilket jag gärna gör. =) Hoppas bara att de kan komma ner hit nån gång under våren eller början av sommaren. Hade varit helt underbart att visa allt för dem som jag får se! Iallafall det som kan vara kul för deras del att se! =) Men det återstår att se hur det blir.

Nä, sängen var det nu ju.. Ska bli såå skönt! Har aldrig längtat efter en säng som är så nedluggen och verkligen är som en sked som jag gör nu. Att det ska krävas en natt i överslafen på en våningssäng på ett hostel delandes rum med 16 andra för att uppskatta det är ju positivt. Haha!
       ♥ Anna


fredag, mot amsterdam om några timmar

Idag vaknade jag för lite mer än en timme sen med huvudvärk.. Nej, ingen bra start på dagen!
Men efter lite frukost och min obligatoriska morgoncappuccino så är den borta och jag kan ägna dagen åt plugg. Eller ja några timmar iallafall. Sen ska jag packa det jag ska ha med mig till amsterdam.. fast frågan är ju i vilken väska? Är iofs inte så mycket jag ska ha med mig.. så min väska jag har till skolan eller den andra axelväskan borde räcka. Det får det helt enklet göra. Orkar inte ta med en större väska. Det känns lite för jobbigt!
Sen är den andra frågan hur jag ska ta mig till stationen, cykla, gå eller ta bussen. Vet ju inte om man vågar sätta sin cykel vid stationen över natten.. vågar man det? Nja.. får nog bli till att gå.. Fast har dock just nu tokont i tån. Lyckades nämligen slå i tån i torkställningen innan.. Ajjj! Min vanliga otur! Men det har förhoppningsvis gått över till när klockan är kvart, tio i fyra och jag måste gå ner till stan. Känns helt fel att gå 40-45 min innan vi ska träffas..Men är lite osäker på hur lång tid det tar att gå till stationen. Till stan tar det ca 20-25 min att gå, och stationen ligger ju ännu mer söderut.. Måste gå genom hela stan för att komma till stationen. Så det bör ju ta sådär minst 30 min att gå. Snacka om skillnad mot de 10-15 minuterna de tog i kalmar att gå från mig till stationen. Men så är detta en lite större stad me, plus att jag bor lite mer off här än i kalmar.

Nä, in i duschen nu kanske så att man kan plugga lite sen.
       ♥ Anna


heldag två i skolan

Idag blev det ytterliggare en heldag i skolan. Började kvart över nio och kom hem vid tre tiden. Då hade vi haft två lektioner och sen skrivit ihop task 2 till PBL:en efteråt. vilket tog ca två och en halv timme. Gillar fortfarande inte detta med PBL. Idag var jag verkligen inte aktiv på den lektionen heller, inte bra för betyget. Tror jag sa fyra saker under 1,5 timme... men var ganska trött och hade huvudvärk också var det en himla komplicerad task. Inte ens Filipp som är amerikan förstod vad texten handlade om.. så hur ska vi då förstå den. Skriven på ganska så dålig engelska skulle man kunna påstå!
Men fick reda på att det är en massa fel i vårt module häfte (nähä!) så vi ska få nya nästa vecka. När Mr Fransen sa det väntade alla på att han skulle säga att de får vi oxå köpa.. men där hade vi tur, han sa nämligen att vi bara skulle säga till i studentshopen (där man köper alla böcker till modulesen m.m.) att vi skulle ha dem och så fick vi behålla de som var fel. Det var ju bra! Tror nämligen ingen skulle vilja betala ytterligare 2,50 € för en liknande bok som vi redan har. No way!

Väl hemma har jag pluggat nationalekonomi.. Yeey! Har ju tenta om tre veckor så är ju bäst att börja plugg nu. Men är himla galdatt vi har studyweek om två veckor, det passar bra att plugga järnet då.. samtidigt som jag gissar på att vi ska börja ordentligt på våra assignments då oxå. Fast kan ju hoppas att det inte blir så.

Imorgon eftermiddag, kväll åker vi på snabbvisit till Amsterdam, eller vi är iväg i ett dygn.. men det känns som en snabbvisit när vi inte ska åka härifrån förrän 16:45, tar ju två och en halv timme till amsterdam med tåget, så är ju inte där förrän sju. Men sen har vi iofs hela lördagen i amsterdam. Ajja, ska bli kul att se staden från nära håll. Har ju än så länge bara sett den uppifrån när jag kom med flyget och från tåget (fast då var det mörkt).

Men nu ska jag ägna mig åt lite filmtittande. Ledig och därmed sovmorgon imorn! Skönt! Är inte så stort fan av att gå upp kl 7:00 varje morgon som sagt!
       ♥ Anna


produktiv wednesday

Idag har dagen varit ganska produktiv.. iallafall i järmförelse med de andra dagarna. Gick upp vid tio, sen blev det frukost med mina roomisar samtidigt som vi kollade på ett avsnitt av the city. Därefter hann jag med att tvätta två tvättar innan jag skulle till skolan för att möta upp min grupp vid ett. Tänkte som sagt även gå till shortstay för att fixa nyckel till postfacket. Men självklart hade de bara öppet på förmiddagen idag. Så får gör det imorn med. Det vi skulle göra med gruppen tror vi att vi fick gjort trots att vi bara var tre. Stod och väntade på flavien i en kvart, men då han aldrig kom och ingen av oss hade hans nummer så övergav vi att stå och vänta och gick och satte oss vid datorerna istället. Fick ju som sagt vad vi skulle fått gjort ändå.. (tror vi i alla fall). Har inte fått några direkta direktiv, så vi gjorde det vi antog vi skulle göra. Sen när vi var klara köpte frida och jag oss var sin varm panini med mozarella och tomat i cafet innan vi skulle hem. Var sjukt goda, och billigt! =) Positivt, positivt!

Väl hemma hade jag fått första paketet som familjen hade skickat. Så nu har jag ytterligare lite kläder här plus mina nationalekonomi papper. Så nu ska jag börja plugga till nationalekonomitentan som jag ska göra den 28 feb. Är ju bäst att vara ute i tid med pluggandet, då jag verkligen måste verkligen klara den tentan för annars har jag ingen kurs avklarad från förra terminen då jag inte klarade sista statistiktentan. Så där var iallafall min känsla rätt. Det kändes som att om jag skulle klara den skulle det vara precis och nu hade jag fyra poäng från G, så det var ju ganska bra känsla. Även om det nu inte var det resultatet jag ville ha. Hade ju varit himla underlättande om jag hade klarat tentan. Men, men.

Fortsatt på dagens produktiva så har jag även gjort "läxan" till imorn.. eller läxa var det ju inte snarare att jag skulle kolla upp tre företag och se hur de uppfyller fyra olika kriterier. Det roliga var att ett företags hemsida bara fanns på danska, så va ju tur att det var jag av alla 11 personer som fick just det företaget att kolla upp.. Lär ju bara vara vi fyra svenskar som förstår lite danska, även om jag gissar att jag eller frida (skåningar som vi är) är de av oss som förstår det bäst. De andra två sidorna var engelska men hade även sidan på andra språk, men självklart inte på svenska.

Nu ikväll har det blivit lite simon och thomas och sen pratat med pappa. Visade sig att när de skulle köra hem från stan i kväll så blev de påkörda baikfrån när mamma stannade för företräde men inte bilen bakom.. Ajdå.. illa! Men som tur är kommer hela kostnaden på lagningen av bilen gå på nåt av försäkringsbolagen. Sen är det ju bara en fråga om vilket  bolag det blir. Som pappa sa, försäkringsfrågan får bolagen göra upp om. Och förhoppningsvis har den som körde på mamma och pappa ett bra försäkringsbolag så att den inte behöver betala så mycket själv. Är ju aldrig kul att betala skada både på sin egna bil och på en annans bil. Även om det nu faktiskt är dens fel att det blev en olycka.
       ♥ Anna


seg tisdag

Idag har det varit en seg dag. Vaknade vid tolv, bakis och trött. Gick upp, fixade lite frukost, men orkade inte äta mer än hälften. Gick istället och la mig igen med datorn i sängen. Sen somnade jag om och vaknade till väckarklockan kl två istället. Vaddå sova bort halva dagen!

Då blev det upp, duscha och sen cykla iväg och ta ut pengar och därefter vidare till skolan för att betala amsterdam resan som vi ska göra i helgen (fredag o lördag) med FReC. Sen var det hem igen. Cykla inom Super de Boer. Min favoritmatvaruaffär här i leeuwarden. Handlade mat och toapapper då det tog slut innan idag men ingen hade kommit ihåg att köpa nytt, illa! Vä hemma blev det till att laga mat och därefter tillbaks till skolan igen för att ha vår första lektion i nederländska. Så nu kan jag bland annat presentera mig på nederländska. =)

Fixade även ett lånekort för bibblan, så nu kan man komma åt böckerna där med. Är ju rätt så bra att kunna om man säger som så.

Nu ska jag ha lite kvällsfika och sen kolla på nån film innan det är dags att sova. Imorn är det ingen skola, men däremot ska jag vara i skolan kl ett för att träffa min teamgrupp. Ska göra första uppgiften... som jag just nu inte minns vad den var. Ska även köpa boken till kursen och fixa en nyckel till postfacket, eftersom jag fortfarande saknar en sådan.
       ♥ Anna


en smått förvirrad dag

Är hemma efter första dagen i skolan och den var... hmm.. lite smått förvirrad och ostrukturerad skulle man nog kunna sammanfatta den som. Började hela dagen med att byta sal det första vi gör då vi skulle ha workshop, typ motsvarighet till svensk föreläsning, vilket innebar att vi behövde en sal med projektor och det finns det inte i PBL salarna som var den salen som stod på schemat. När vi väl bytt sal sen var det problem med projektorn med efter vår lärare Han Liu (som jag tyckte var en väldig härlig och jordnära lärare) hade hämtat en annan person som kunde lite mer än henne så gick den igång! Första lektionen var ganska så mycket av en mjukstart.. men ändå väldigt typisk för skolans utlärningssätt, vilket innebär att det är mycket diskussioner i grupper och att eleverna är delaktiga i lektionen.

Sen hade vi nästa lektion direkt efter med den som är ansvarig för kursen. Han är lite av den arroganta typen, men ändå bra. (tyckte jag iallafall) Dock vet jag inte om jag lärde mig nåt. Kändes mest som upprepning av inköpskursen jag läste förra våren. Men så är de iofs ganska lika till en viss del oxå.

I eftermiddags hade vi då PBL (problem based learning) Men först började vi med att delas in i team för ett Game (typ porjekt) som jag tror vi ska jobba med under hela kursen. Där vi ska vara olika företag och ta fram nåt.. tror ingen har så stor koll på vad vi ska göra riktigt än dock. Men det löser sig nog till slut. Sen gick vi över till själva caset.. som var lite smått förvirrande. Fast ett tag verkade det solklart och sedan blev det helt förvirrat igen.. Sen ska vi kolla upp en massa till nästa gång vi har PBL. På hollänska företagssidor.. snacka om att göra det ännu mer förvirrat. Kan man liksom inte ha internationella företag i en kurs som är på engelska. Men här är det hollänska företag.. Jaja.. blir nog bra det me. Men vi är som sagt lite granna förvirrade..


Däremot har jag fått min välkomstväska av jolanda idag (bilden nedan). Så därmed kunde jag fylla på mitt stenden kort och därmed handla lunch. Som oxå var himla förvirrat idag. Förra veckan var det så mycket bättre. Men tror att teamen går runt på skolan, eftersom det är skolans turism och service studenter som sköter bland annat restaurangen på skolan m.m.

Sen har jag även varit på International office och fixat mitt relationnummer. Inte konstigt jag inte kunde logga in på datorerna. Hade ju fått fel nummer. Gahh! Nu ska jag bara fixa så att jag blir registrerad på kursen. Är registerad på skolan men inte på kursen, iallafall inte som det ser ut nu.. och sen ska jag nog försöka byta så att jag tillhör RBS istället för IBMS som program, det verkar vara bättre administation inom RBS.



Dags att laga lite mat nu och sen ska jag bege mig till kanaalstraat och festa hos lollo och frida och resten av folket som bor där och säkert massa andra.
       ♥ Anna


monday!

Det är måndag och därmed ny vecka. Och idag (ikväll närmare bestämt) har jag varit här i en vecka!
Idag börjar skolan ordentligt. Börjar med en hel dag, med två föreläsningar på förmiddagen (tror jag) och sen PBL i eftermiddag. Verkligen vår favorit, inte... Fast hoppas att det blir bättre när det är ett ämne som går att diskutera än ett ämne som turism som vi fick testa på i onsdags. Men det återstår att se i eftermiddag helt enkelt.
Nu ska jag fortsätta mina förberedelser för att kunna ta mig iväg om 20 min ca.. =)
       ♥ Anna


februari och snö

Söndag och ny månad idag.1 februari har det blivit... Vilket innebär att farfar fyller år, Grattis!

Idag blir det nog en slapp dag, ska kanske gå ut och gå en runda, eller cykla kanske nu när jag har cykel och kan se lite mer av omgivningarna. Ajja, får väl se. Vaknade vid elva och såg iallafall att det var snö ute idag. Det har nog snöat på morgonkvisten tror jag, för igårkväll och natt var det ingen snö.

Igår förresten hade jag ställt in mig på en ganska så slapp kväll. Kollade som sagt på på spåret. och när jag skulle börja kolla på en film knackade det på dörren. Då var det Lollo och Frida som stod utanför och som var på fest på tredje våningen! Yeah! Frida hade visst ring mig innan under kvällen, men just då hade jag mitt svenska simkort i telefonen och inte det nederländska. Oops! Men blev iallafall att vi hängde med upp på festen och sen var jag där resten av kvällen. Eller fram till ett-tiden, då kände lollo och frida för att fortsätta ut istället medan jag gick hem och la mig. Var himla skönt!


       ♥ Anna


RSS 2.0