låångdag

Kom hem från skolan för en timme sen. Japp du läste rätt. Idag har jag spenderat min dag från halv ett till halv nio i skolan. varav 5½ timme framför datorn och sen 2½ timme på nederländska lektion. Var jäkligt trött sista halvtimmen på nederländskan kan jag påstå. Energin var ganska så slut då.. Vilket inte är så konstigt när det enda jag hade fått i mig sen jag åt havregrynsgröt vid elva var en drickyoghurt, ett sandwich-knäckebröd, vatten och ett twix. Så det första jag gjorde när jag kom innan för dörren var att sätta på vatten till spagetti och sen har jag ätit spagetti, pesto och morötter.

Men nu ska jag ägna mig åt att göra min pp-del till presentationen till imorgon. Sen gå igenom lite vad jag ska säga och därefter blir det inte mer skolarbete idag. Känns nu när jag sitter här och skriver att det blir smått fel på bokstäverna här och där, så fingrarna och huvudet är inte riktigt på samma grad just nu. (så är det stavfel någonstans skyller jag på tröttheten)
       ♥ Anna


haha...

Dagens rubrik måste vara denna som säger Asfaltvält stulen!
Alltså jag bara undrar hur fanken man kan stjäla en asfaltvält utan att det märks och vad ska man ha den till dessutom??
Man kan ju nästan tro att det är 1:a april skämt, men 1:a april är det ju inte förrän imorgon. =)

Godmorgon annars! Är väldigt sen uppgång för mig idag och skulle egentligen varit i skolan och suttit med grupparbete nu. Men såg när klockan ringde första gången imorse att frida skickat ett meddelande i natt vid 04:30 om vi kunde flytta fram tiden lite.. och det gör inte mig nåt! Så därför blev det sova ut ordentligt idag istället. Sen kan jag bara ställa in mig på att det blir lång dag i skolan idag..
Men nu ska jag inte sitta här utan ta tag i dagen istället och sen cykla till skolan och sätta mig med logistikplanen en sista gång!

       ♥ Anna


post..

Fick post idag igen.. Alltid lika kul! Denna gången var det senaste Hennes tidning och min deklaration som mamma och pappa skickat ner! Deklarationen var ju sådär glädjande, ska få tillbaka pengar, men det är inte så mycket att hurra för. Hela 154 kr är det beräknat att jag ska få tillbaka.. Fast ska försöka mig på att göra avdrag för hemresa pga arbete på annan ort, om jag nu lyckas med det. Har iallafall rätt till det eftersom jag var skriven i kalmar fast bodde i åhus hela sommaren, så det skadar ju inte att försöka sig på att göra avdrag för det!

Idag har det annars varit som vanligt. Satt i skolan från kvart i elva till halv sex med logistikplanen. Men nu är den nästan helt klar. Hoppas jag iaf! Imorgon är sista dan iallafall och då ska vi träffas vid elva och sen försöka sätta ihop de fyra delarna till en och förbereda för onsdagens slutpresentation och förhandling, plus göra PBL-uppgiften. Så gissar på att det blir en heldag imorgon oxå.. Men sen är det slut för ett tag på dem! =)

Ikväll är det musik revolution på Noa, med musik från 60-, 70-,80-,90- och 2000-talet, plus typiska drinkar för tiderna med. Skoj! Men vet dock inte om jag ska dit än.. skulle behöva gå och lägga mig i vettig tid ikväll egentligen, men den börjar 23:00 så ska jag dit är jag inte i säng i vettig tid! Ajja, får fundera på det lite till.. =)
       ♥ Anna


söndag = bakis

Idag är en bakis söndag i stor tappning. Har sovit typ hela dagen. Eller ja, emellanåt iallafall. Förutom de gånger jag varit uppe och försökt få lite mat i mig.. vilket inte alls gått bra. Inte förrän nu ikväll, då det blivit en halv pizza, halvt avslagen coca cola och lite chips. Tror det var den där halvt avslaga cocacola och lite fet mat som gjorde att jag äntligen fått behålla mat och vätska.

Igår kväll var det himla kul iallafall. Förfest hos halina, sen vidare till stan, in på cafe-cafe men där var ganska så mycket folk, så fortsatte till Noa istället. Sen blev det dansande där till tre för min del, då jag kände att tröttheten började göra sig påminnd. Därefter började det jobbiga, Jag och satu hade nämligen hängt in våra jackor samtidigt och sen fick jag en bricka och Satu den andra. Men när jag skulle hämta ut min jacka visade det sig att jag hade Satus bricka istället. Och det hade ju inte gjort så mycket, vi har ju typ samma storlek i kläder, om det inte varit så att Satu hade sin nycklar i sin jackficka. Så blev till att försöka leta upp Satu inne på dansgolvet vilket inte var det lättaste, tog ca en kvart. och sen få med mig henne så jag kunde hämta ut min jacka och hänga in hennes igen och sen ge Satu rätt bricka. Så var efter det inte hemma förrän vid halv fyra, och när jag väl gick och la mig passade jag på att ställa om klockan, så plötsligt vad den tjugo i fem istället!
Därefter har det blivit typ sängen till halv sex ikväll, då jag äntligen kunde vara uppe längre än tre minuter! Dock har jag fortfarande huvudvärk, så blir nog sängen resten av kvällen oxå, fast kollandes på film.. och så ska jag försöka plugga lite oxå. Måste kolla lite på den sista PBL uppgiften.
       ♥ Anna


earth hour om ca en timme

Det är earthhour ikväll och jag har planerat att även jag ska släcka ner allt som går på el.. fast hur lätt är det när man bor som man gör? Och dessutom ska iväg på fest runt nio.. det innebär ju att tiden fram till klockan är nio kommer jag hålla på att fixa mig och lyssna på go musik! Detta blir smått jobbigt! Fast ska faktiskt göra så gott jag kan, vilket innebär att från halv nio kommer jag köra datorn på endast batteri, och tända mina ljus.. sen har jag faktiskt inte mer som går på el på mitt rum. och sen i vårt gemensamma rum är det typ alltid ganska så mörkt i vilket fall och just nu är till och med tv:n avstängd! Så det är ganska bra förutsättningar faktiskt!

Men det var inte det jag skulle skriva utan om earth hour.. Verkar som att för många så handlar det bara om att man ska släcka lyset. Men det är ju faktiskt så mycket mer, till exempel att stänga av datorerna och tv-apparaterna. De om något drar ju rätt så mycket ström! Sen har vi alla andra tänkbara saker som går på ström.. Så glöm inte att stänga av det med om man nu vill delta i earth hour!
       ♥ Anna


en filmkväll

Har ju glömt att skriva om gårdagskvällen här, som var filmkväll med vårt härliga gäng! För det kan man ju nästan kalla det. Var iallafall jag, satu, milla, frida, lollo och halina, sen kom även oscar lite senare när kvällens fotbollsmatch var slut.
Blev både härliga you-tubeklipps seende, där vi körde en tillbaka blick på pojkbanden och sedan även de där typiska låtarna som alla lyssnade på på 90-talet! Alltså hann vi gå igenom Backstreet boys, Five, Boyzone, Take that, och även Just5 ett polsk pojkband som försökte se ut som Backstreet boys.. Himla kul! Sen blev det då även rednex, e-type och en massa andra goa favoriter! Väldigt roligt samtalsämne! Därefter blev det filmtittande, slumdog-millionare, mycket bra film och sedan ännu mer you-tubeklipp! Under kvällen hade vi även chips, kex och ost, vindruvor, rödvin och cocacola. Vaddå krängarkväll! Men det är härligt! =)

Ikväll blir det fest, med början hos Halina och sen gissar jag att vi kommer hamna på noa därefter.. fast man vet aldrig vad som händer!
       ♥ Anna


taizé tillbaka blick

Och när jag ändå är inne på bilder, så måste jag lägga upp lite härliga bilder från taizéresan för ganska så exakt 11 månader sen!

åskväder på väg in över taizé




gruppbild med vår härliga samtalsgrupp!


Mitt älskade taizé!


       ♥ Anna


Tävlingsbidrag

Tänkte vara med i tävlingen på naztybunnys blogg för min bästa naturbild..

Men det är ju jättesvårt att välja.
Fast ska jag ta den bästa eller min favorit av bilderna som är på bara natur så är det nog denna!


Gillar kontrasterna i denna bild. Och hur man kan se hur solstrålarna letar sig ner till marken men inte kommer åt överallt! 
       ♥ Anna


lågkonjunkturen

Alltså nu måste jag bara kommentera finanskrisen lite, var länge sen sist och efter att nyss ha läst en debattartikel på DN om ett förslag som S har tagit fram, så känner jag att jag måste bara kommentera lite.. kunnig inom nationalekonomi som jag är. ;) Kan först och främst bara hålla med om det som står i artiklen. Det är så klockrent som det kan bli!

Och där står det bland annat såhär ...
 "Regeringen har inte heller förstått vilken effekt jobbkrisen har på de offentliga finanserna. Sedan valet har den borgerliga regeringen sänkt skatterna med 80 miljarder kronor. Så sent som den 1 januari i år – efter att tillväxten sjunkit med nästan 5 procent månaderna innan – genomförde regeringen en skattesänkning på 15 miljarder kronor. På lånade pengar. Enligt Riksgälden kommer staten under 2009 att behöva låna ofattbara 135 miljarder kronor. Inte sedan 1995 har staten behövt låna så mycket pengar. "
... och jag kan bara ännu mer hålla mig till det som jag sagt hela tiden. Den nuvarande regeringen har ärligt talat inte någon nationalekonom eller ens vettig kunnig ekonom verksam inom partiet, det är bara så solklart som det kan bli.
- För hade de haft en någorlunda kunnig ekonom inom nationalekonomi, så hade de för de första aldrig sänkt skatterna!  Det gör man bara inte när alla tecken visar på att landet är på väg in i en lågkonjuntur.
- Sen att sälja ut företag som inbringar ganska mycket pengar till Sverigesekonomi är också bara helt fel och med andra ord korkat! 
- Att regeringen dessutom inte gör nåt för att möta jobbkrisen som är just nu, och som man som nationalekonom hade kunnat räkna ut att det skulle bli så redan i början av konjunkturens nedgångsfas, gör att de offentliga finanserna inte kommer bli bättre förrän regeringen tar tag i jobbkrisen. Och då måste de höja skatterna.

Tack och lov för att iallafall S har kunniga ekonomer inom partiet som ser vad som behöver göras för att hela sverige ska gå runt, för det verkar inte M kunna. Vilket jag har sagt hela tiden!

För det är nämligen såhär att allt som har med konjunktur, BNP, arbetslöshet, hushållens disponibla inkomst, konsumtion, sparande, statens intäkter, utbud, efterfrågan, räntor, investeringar, import och export påverkar varandra, så när nåt händer på någon av dessa delar påverkas även alla andra mer eller mindre.
När till exempel BNP minskar som det gör just nu ökar arbetslösheten på grund av att statens intäkter minskat, vilket givit att hushållens disponibla inkomst minskat och därmed minskar konsumtionen och sparandet, och när konsumtionen minskar ger detta direkt att efterfrågan på produkterna minskar och därmed behöver utbudet minska, vilket gör att företagen får arbetskraft som inte är till någon nytta och därför blir det arbetslöshet istället!
Ja, det blev en kort sammanfattning av penningpolitikens påverkan. =)

Det jag iallafall tänkte komma fram till är att politik och ekonomi är två viktiga frågor, men de kräver kunnighet inom området ekonomi! Helst nationalekonomer, för det är de som lärt sig "sia" om hur landets ekonomi och utveckling kommer bli. Tillsammans med riksbanken då! Inte att förglömma!

Så snälla regering, gör nåt åt detta nu, och vid nästa val hoppas jag innerligt att det blir regeringsbyte igen.
       ♥ Anna


presentation

Presentation var det då på planeringen idag. Och den gick bra. Dock fick vi veta att egentligen så ska man alltid när det handlar om presentationer och annat som har med slutskedet på kursen att göra vara finklädd/uppklädd. Vilket bara en grupp visste om. Så medan den ena gruppen var klädd i kostym/ kjol och kavaj, var resten klädda som vanligt! Men på onsdag ska även vi vara well-dressed!

Men utifrån den där missen om klädsel blev de en bra presentation för vår del. Kan ju säga att den var det oxå stora skillnader på mellan företagen. Men så kan det bli när man är folk får olika länder och har olika ambitionsnivå! Är nöjd med vår iallafall, även om det blev lite missar för min del och lite som glömdes bort. Men däremot var det inga problem med språket. Ja, förutom när jag skulle säga product availability för sådär tredje gången.. då blev det lite fel på tungvrickningarna och smått problem med att säga ordet. Men lyckades skämta bort det ätt så bra ändå! Nu är det bara att ställa om fokuset till onsdagens final negotiation, där vi oxå ska ha en presentation. Men dock inte en halvtimme den gången, då är det bara 10-15 min istället!

Nu ska jag ha mig en kopp te och en macka och sen blir det iväg för att handla. Sen ikväll blir det filmkväll här hos oss, kan bli kul!


Lite bilder över skolans study landscape

       ♥ Anna


11 timmar blev det

Hopp, nu har jag lagt ner skrivandet för idag.. blev sammanlagt... 1,2,3.... 11 timmars plugg idag!!! Och nu är logistikplanen nästan klar.. men bara nästan.. är allti lite kvar att skriva.. men bara små saker kvar att skriva här och där.. =) Sen har jag gjort min del på power-pointen på presentationen och blev klar vid halv tio.. lagom eller hur?! Hoppas bara frida inte tyckte det var för sent för henne att få den.. =)
Det ska bli kul att se vad jag kommer säga på presentationen imorgon.. Så här oförberedd var det länge sen jag var.. Har gått igenom det en gång typ och sen skrivit ner/ kopierat från arbetet sånt som är viktigt att tas upp för att få en helhet. Så ska hinna med att skriva ut det i skolan imorgon, annars kommer det bli en väldigt flummigt presentation för min del.. trots att jag har ganska så bra koll på de delarna jag ska prata om. =) (tack och lov)

Men nu ska jag sova.. tänkte försöka få iallafall sju timmars sömn innan morgondagen.. Annars blir det presentation kl nio med en mycket trött Anna!


Så avslutar med lite härlig skånskmusik idag me... vilket gör att jag saknar hela det underbart härliga göingegänget o carro såklart! Så detta är en tanke till er! Och att när jag är back i skåne sen, ska det festas och lyssnas på joddla och smens!






       ♥ Anna


plugg i skolan

Sitter i skolan ännu en dag.. idag sen halv elva! Vilket är rekord i tidigthet för mig att komma till skolan de senaste dagarna. Har kommit succesivt tidigare för varje dag om vi har suttit här och skrivit. I tisdags kom jag hit vid elva, igår vid kvart i elva och idag då halv elva. Så bättre och bättre för varje dag! Och sen imorgon blir det ännu tidigare för då ska vi ses och gå igenom presentationen kvart i nio och sen börjar vi nio. Och därmed kan vem som helt räkna ut att vi inte kommer hinna gå igenom hela presentationen eftersom den ska vara i 20-30 min. Snygg planering av oss! Känns som att det kommer bli mycket impulsivt imorgon.. fast man vet aldrig!

Nu ska jag återgå till att skriva om sphinx och få ihop lite conclusions.
       ♥ Anna


skånska

Gick nyss in på kristianstadsbladet för att läsa lite nyheter, och fastnade då för två orter som nämndes i en artikel som verkligen är så skånska de kan bli.. Gaddaröd och Rebbetuaröd. Typiskt skånska namn.. och som helst kräver en kristianstaddialekt för att man ska kunna uttala dem rätt! Det är blir fin skånska det! eller kanske inte! =)

Då är denna finare! =)


Nä, nu ska jag fortsätta med skrivandet på logistikplan.. Kommer vara så skönt om ca en vecka när det bara är tentaplugg kvar. Längtar faktiskt till det, för då är denna planen inlämnad och avklarad.

Avslutar med ett härligt klipp från SRs Pang prego
       ♥ Anna


in school

Sitter just nu i skolan och är smått less på logistikplanen nu.. eller snarare på boken. En bok skriven på en mer komplicerad engelska får man leta efter. Det märks att det är holländska författare till den, för ibland är förklaringarna inte allt för bra precis. Att det dessutom kommer in marketing på nåt ställe och purchasing på nåt annat gör att man blir otroligt förvirrad över ved det egentligen är jag ska skriva. Ibland känns det som att jag är helt fel ute.. Gahh, vad flummigt allt är. Vilket jag aldrigt tyckt innan. Logistik kan ju enligt min åsikt inte vara så himla flummigt, men nu är det det. Ajja, ska nog bege mig hemåt nu och laga mig lite mat innan jag ska forsätta skriva på planen hemma. Det är verkligen stort behov av att ha det mesta klart till imorgon, iallafall det som handlar om sphinx och gamma.


Vet att jag har en otroligt enformig blogg just nu, men så är det när det är deadline inom väldigt snar tid.

       ♥ Anna


onsdag - ännu en dag för plugg

Så är det mitten av veckan igen.. tiden går för fort, det är en sak som är klar! Men, men. Idag blir det plugga i skolan ännu en heldag. Och därför ska jag inte sitta här utan istället göra mig i ordning och sedan cykla i regnet till skolan. Det är verkligen varannan dags väder här just nu, sol ena dagen, regn den andra! Tradigt värre!
       ♥ Anna


where I've been

Det blev inte mycket skrivet på logistikplanen ikväll. Istället blev det lite bloggläsande (har ju faktiskt inte hunnit med det tidigare idag, prat med familjen på msn, lite kvällsfika i from av knäckemackor och te och uppdatering av resdagboken. Som nog blev ett ganska negativt inlägg nu när jag tänker efter... eller negativt är lite fel ord, men lite ångestladdad inlägg var det i alla fall. Om nån vill läsa är det bara att följa länken min resdagbok bland mina länkar.
Sen nu den senaste timmen har jag ägnat åt Where I've Been på facebook, har suttit och försökt få in alla platser jag har varit på i sverige och i danmark. Fast det är lättare sagt än gjort. Men dock måste jag säga att min sverigedel är ganska bra uppdaterad. Är bara den norraste delen av sverige som jag inte varit i. Men om planerna blir som det är tänkt kommer jag även dit om ungefär 1 år och 3 månader. Min familj planerar nämligen att lägga sin semester uppe i Kiruna, Gällivare, Sarek m.m. nästa sommar. Vilket innebär att då kommer en av mina drömmar gå i uppfyllelse. Har alltid velat till fjällen och vandra och speciellt de nordligaste fjällen med Sarek och Lapp-porten (är ju lite dåligt att jag varit och vandrat i alperna men inte i fjällen) och eftersom pappa har varit där innan (för många år sen) och är lika frälst i landskap som jag (ligger förövrigt i typ halva släkten på pappas sida) så är det sagt att det ska bli en semester där snart, och vad passar inte bättre än att göra det som pappas 60-årspresent (dock några månader försenad men vaddå)!

Men det är då det. Nu ska jag sova och sen blir det upp vid nio imorgon igen för att vara i skolan vid tio, halv elva!
       ♥ Anna


en 8½ timmars dag i skolan

Kom hem från skolan för ca en timme sen och nu om en tio minuter ska jag tillbaks igen.. vilken dag egentligen. Kommer spendera sammanlagt ca 8½ timme i skolan idag. Och det är inte ofta det händer! Sen när jag kommer hem efter nederländskan blir det till att sätta sig med logistikplanen igen. Fick helt klart saker gjorda på logistikplanen idag, men inte tillräckligt. Så blir till att fortsätta sitta med den ikväll och sen vara på skolan vid tio imorgon för att fortsätta plugga.
Däremot något som vi fick gjort var att vi spenderade ca 45 min hos Mr Fransen (vår huvudansvarige för modulen) för att få lite hjälp med purchaseplanen och lite på logistikdelen. Dessutom hade han nog kunnat prata ännu mer om han hade fått, märks nämligen att han verkligen brinner för ämnet.

Men nu ska jag packa ihop min andra väska och sedan bege mig till skolan igen. Är glad att jag slipper datorväskan denna gången. Det blir lite smått tungt med både dator och böcker nämligen, så är glad varje gång man slipper den!
       ♥ Anna


tisdag, pluggdag

Gårdagskvällen blev längre än väntat. Började som först på scooter's vid halv tio. Där var det trevligt men jättemycket folk. Sen efter några timmar där, närmare bestämt vid tolv, halv ett gick vi vidare till Fire. Där var det ganska lite folk när vi kom, men sen plötsligt var det tokmycket folk.. När kom folket liksom? Den biten missade vi.. Blev iallafall dansande och pratande och sen vid halv tre cyklade jag hem. Vilket jag egentligen borde gjort vid halv två tiden egentligen, eftersom allt plugg som behöver göras idag.. Men satte klockan på nio och nu är jag uppe, har ätit frukost och ska bara göra mig i ordning innan jag ska till skolan och plugga med frida.

Vädret idag är förresten strålande solsken här.. fast dock kommer det lite regnskurar då och då..  Men det är sånt man får räkna med när man är i ett land som ligger under vattenytan. Är dock glad att jag inte är i Sverige iallafall.. Är ju åter snö igen där i typ hela landet. Hmm.. och snart april...vaddå smått mysko väder!
       ♥ Anna


Sysselsättning för att inte plugga..

Urban Dicitonary rules:
--Go to urbandictionary.com and type in your answers to the following questions.
--Post the first definition it gives you.

1. Your name? Anna
- The name for the most awesome person ever, It is impossible to fit so much awesome into any other person.

2. Your age? 22
-1) A .22 caliber handgun 2) Any rim that measures 22 inches in size 3) Slang term used for women to let you know they are prostitutes.

3. One of your friends? Carro
- Chicano or Spanglish for car.

4. What should you be doing? Study
- To go over to the opposite sex's house not to study, but to "study." "Studying" usually involves fooling around without any pants on.

5. Favorite color? Purple
- Extremely potent marijuana, specifically marijuana buds that have a purple hue to them. Also accompanied by a fragant, usually fruity smell and mad perma-grin.

6. Birthplace? Kristianstad, Åhus
Isn't defined yet

7. Month of your Birth? April
- a female of wise words. Often regarded as a "panda" person. These types of females are very energetic and friendly, and when you see these types of girls down, you feel down too.

8. Last person you talked to (in person)? Satu
- Friend to Leiko another Definition maker here.

9. One of your nicknames: Lindgren
- The last name usually in association with a fun easy going person who is normally good at playing sports.


Det var ju smått intressant och roligt!!
Fann denna för övrigt på en väns (jimmy's) note på facebook. Tack Jumpe! =)
       ♥ Anna


förkyld måndag

Idag är det en jobbig dag.
- För det första är jag verkligen genomförkyld nu.. snuva, hosta, huvudvärk, ont i öronen, tänderna och x antal till ställen i kroppen, plus att ögonen inte heller mår så bra.. Det enda jag slipper är halsont och tack för det! Alltså inte den bästa dagen precis...
- Dessutom har det inte blivit så bra sömn i natt. Gick och la mig vid elva igår kväll för att jag hade så ont i huvudet och var allmänt trött. Men då var det ett alarm som lät nånstans, lät typ som en väckarklocka som nån glömt stänga av, men var vet vi inte.. men eftersom både jag och milla hörde det gissar vi på utomhus eller precis ovanför oss. I vilket fall gjorde det irriterande ljudet det ännu svårare att somna. Sen när jag väl somnade så blev det inte så bra sömn då jag vaknade till och från och hade allmänna problem att sova på grund av förkylningen och huvudvärken som inte ville ge med sig. Men tog den sista huvudvärkstabletten vid halv sex imorse och sen dess släppte huvudvärken något och jag kunde sova till klockan ringde halv nio.. =) Alltid nåt!
- Sen när jag väl skulle till skolan upptäckte jag att det regnade och med dessutom motvind nästan hela vägen till skolan så var jag ganska så blöt när jag väl kom dit. Men, men var bara att bita ihop och försöka vara så positiv som möjligt i alla fall. Första lektionen som var sista negotiationslektionen gick ganska så bra, och som tur var behövde vår grupp som city council inte säga så mycket. Därefter lite rast med välbehövligt kaffe innan det var dags för PBL. Och trots att jag glömt alla uträkningar på datorn och missat skickade dem på mailen så att jag kunde skriva ut dem i skolan så gick det bra ändå, även om vår grupp fick starta med att redovisa vad vi kommit fram till. Att dessutom jag sa en himla massa på denna PBL:en i jämförelse med de tidigare PBL-lektionerna, visar att när jag väl kan ämnet och är intresserad så går det bra även om jag är tokförkyld och energin noll. =)

Nu ska jag ägna några timmar åt logistikplanen (som vanligt) och försöka få ihop ytterliggare lite text, sådär en sex-åtta sidor. Sen ikväll blir det sen charity-event på scooter's. Och imorgon blir det heldag i skolan för att skriva maximalt på logistikplanen, då vi på onsdag ska sätta ihop det vi har skrivit hittills och därmed helst vara klara med respektives del. Vaddå stress! Men det är iofs då jag jobbar som effektivast och det blir som bäst!

Imorgon ska jag dessutom försöka träffa Giso, vår coordinator på skolan för att eventuellt försöka ändra nästa module. Men ska kolla upp det lite ytterliggare.
       ♥ Anna


söndag

Nu har ja möblerat om lite här. Har tänkt på det sedan jag flyttade in, men det har inte blivit av förrän nu. Så äntligen har jag bytt plats på sängen (den lätta delen att flytta) och garderoben (den något svårare delen att flytta) och därmed flyttat sängen från fönstret. =) Att flytta på garderoben gjorde dessutom att jag nu kommer åt allt i den utan problem. Innan var det smått komplicerat att komma åt det i den högra delen av den utan att behöva stänga och öppna dörren hela tiden.
Sen blev det även lite annan omstrukturering av resten av möblerna.  Men nu ska jag nog vara nöjd. Det enda som behövs nu är fortfarande lite på väggarna. För just nu finns det bara en skylt, som har suttit där sedan jag flyttade in och som inte går att få ner där det står Danger - Erotic party, den är inte riktigt min favorit precis.

Tänkte ta lite bilder och visa hur det ser ut nu, men kom på att batteriet på kameran tog slut igårkväll.. så den ligger just nu på laddning istället.

Nu ska jag göra mig några varma mackor och sen plugga!



       ♥ Anna


en konstig konsert och en öl...

är en enkel beskrivning av kvällen.

En annan och länge skulle istället bli: Bar först av till kanalstraat för att  möta upp de andra, vilka var Lollo, Oscar, Mylene, Tündi, Alexia, Flavien, Celia och Celias pojkvän. Därefter blev det till podium för kvällens engagemang där som vi hade gratis inträde till, Chickz Rules festival. Den var hmm.. smått intressant. Den första tjejen som var på scen när vi kom var väldigt speciell i både musiken och i sitt scensätt, går inte att beskriva, men speciellt var det iallafall! Nästa band som började spela sådär en kvart, tjugo minuter senare, var mycket bättre. Lite enya, sarek, pontare -blandning kan man nog beskriva det som. Helt klart mer i min smak. Senare fortsatte vi vidare till Leeuwardens huvudgata för ett pubbesök, vilket blev Noa's lilla pub för att ta en öl och bara sitta och ha det trevligt. Och nu är jag hemma, lyssnar på härlig blandning av musik och ska ha lite att äta nu. Sen blir det nog sömn!
       ♥ Anna


pulverkaffe...



Sitter här med en kopp Nescafé pulverkaffe med lite mjölk i. Isch o usch säger jag bara.. Pulverkaffe går verkligen inte att få gott.. eller jo vi lyckades rätt bra ett tag när maggie körde på pulverkaffe, men minns inte hur vi gjorde då? Tacka vet jag iallafall svenskt kaffe som Zoégas eller Gevalia. Det är gott kaffe det!

På bilden kan man även se mina roliga (inte) logistik böcker som jag just nu ägnar tiden åt. Och blir sådär smått fundersam på om jag verkligen ska söka magister/master utbildning på växjö uni. De har ju tagit bort den inriktningen som var den jag helst ville läsa så nu är det Master Programme in Business Process and Supply Chain Management -60hp som är det som är aktuellt för mig att söka.. men frågan är om jag verkligen vill läsa en master inom supply chain management? Just nu känns det inte riktigt som att detta är något som jag vill jobba med sen, men samtidigt är det intressant och iallafall något som jag har lätt för att hänga med i. Och säkerligen något som jag kan ha nytta av senare oxå. Ajja, får fortsätta fundera på det.
       ♥ Anna


shopping och förkylning

Det är åter lördag, och nu har jag spenderat några timmar på stan, hade lite saker som jag skulle köpa, t.ex. halstabletter, leggings och leta svart kofta och väska samt prova en topp som jag såg på only för ca en vecka sen och blev helt frälst i.

Med mig hem hade jag: en svart kofta, en lila topp från only, tights (tjockare strumpbyxor), halstabletter, multivitamintabletter, ny dagkräm och en svart fuskskinnjacka, fyndad på H&M för halva priset!
Men väska var det svårare att hitta. Eller nu när jag har ny jacka, så kan jag börja leta igen. Är ju inte i behov av en svart väska längre för att den ska gå ihop med min nuvarande jacka, utan nu kan det även bli en brun eller i nån annan färg. Det gillar jag! =) Men än så länge får jag fortsätta ha min nuvarande väska till skolan... som verkligen är min favorit, men anledningen till att jag behöver en ny är för att axelremmens fästen börjar gå sönder (på grund av alla tunga böcker som den får bära på). Så vill ju inte riskera att den går sönder ännu mer och därför är jag i stort behov av en ny väska! Men det är som sagt inte det lättaste att hitta.

Nu blir det lite plugg eller ska försöka iallafall. Har blivit förkyld och nu har det gått från att ha haft ont i halsen och huvudet till att ha mindre ont i halsen, hosta, nästäppa och lock för öronen och ont i öronen. Hatar verkligen att jag blir förkyld nu.. hade passat bättre om sådär tre veckor när denna kursen är över. Nu lär jag vara tokförkyld i en vecka, vilket innebär att träningen kommer bli drabbad samt pluggandet för den delen med. Är bara hoppas att det inte sätter sig på stämbanden så att jag kan prata normalt när vi har presentation på fredag.
       ♥ Anna


många klädbyten

Konstaterade nyss att idag har jag bytt kläder tre gånger.. det är väldigt ovanligt för att vara mig. Vanligtvis brukar det bara bli att jag byter från jeans till mysbyxor när jag kommer hem men idag har det alltså blivit tre omgångar kläder. Började med klänning och strumpbyxor, sen när jag skulle ut blev det jeans och tröja istället och när jag kom hem bytte jag hälften, så tog på min jeanskjol istället. Så tre outfits har det blivit... hmm..

I brist på helkroppsspegel, en skymt av dagens sista outfit.
Mina vårkänslor gör att jag älskar att ha kjol/klänning just nu..

Denna kvällen har annars blivit väldigt slapp, pratade me mamma o pappa på msn innan ikväll och sen blev det middag, wokat med nudlar, kyckling och grönsaker. Fast måste säga att frysta wokgrönsaker är svårt att hitta här.. iallafall en vettig blandning. Den jag hade idag hade gurka och tomat i sig.. inte riktigt så gott när det handlar om frysta grönsaker. Så funderar faktiskt på att ta och köpa hem så att jag kan göra egna wokgrönsakspåsar och lägga in i frysen. Borde ju inte vara så svårt. Är bara att köpa hem broccoli, morötter och minimajs och eventuellt något annat som man kan tänkas ha i, och sen sen fixa ihop det till lagom påsar. Borde nästan bli billigare med... =)

Resten av kvällen har sedan spenderats i soffan med te. Har fått ont i halsen, så för att undvika att det blir ännu värre (vet ju hur det brukar bli när jag får ont i halsen), så har kvällen varit mycket slapp och med en filt och varmt te. Dessutom slutade internet att fungera sådär från nio ikväll. Så då var det bara att zappa på kanalerna istället... Tur att vi har så många att välja mellan, är ju lättare att hitta nåt som är kul att se på då. Dock gick inga av mina favorit serier ikväll.. så kollade ett tag på nederländernas motsvarighet till Idol tror jag det var. Dock fortstod jag inte mycket av vad de sa, är lättare att hänga med när det är textat, men det är bra övning om inget annat!

Men nu ska jag ta och släcka ner här och sova istället. =)
       ♥ Anna


självdiciplin

Självdiciplin finns det inte mycket av idag... har än så länge öppnat boken och öppnat dokumentet jag skriver i men mer har det inte blivit. Och nu är klockan kvart i två! Är så himla fint väder idag med, så det gör ju att man bara vill vara ute. Ska kanske ta och lägga om planeringen för idag, inte för att det finns så mycket planering överhuvudtaget och ta mig ute en runda nu, ner på stan och sen handla och sen hem och skriva på logistikplanen. hmm.. kan vara en idé.. =)

Sen är ju frågan vad som annars händer i helgen. Är ensam i denna lägenheten sen ett idag till söndag kväll. Då de andra är i rotterdam över helgen. Men nåt dyker säkert upp, det brukar det göra. :)

Nä, ta tag i och göra nåt vettigt nu kanske.
       ♥ Anna


operationer

Har kollat på några avsnitt av Svt:s liv och död ikväll, och andra avsnittet som handlade om en pojke som skulle få sin tredje levertransplantation påverkade mig speciellt mycket. Vilket dels berodde på att det var ett barn som skulle få ett ganska avancerat ingrepp och dels för att jag kom att tänka på min famil och de gånger min bror har opererats. Fast i brossans fall har det som tur är inte handlat om lika riskabla operationer. Men operationer i munnen är ganska så riskabla de också, för skulle de råka tappa något kan det mycket väl hamna i svalget och därmed kväva personen.. usch, ryser bara jag tänker på det.

Minns att pappa har berättat att det värsta är när ens barn ska sövas och för dem att se hur emil rullades iväg åt ett håll och mamma och pappa fick gå åt andra hållet. Och sen att bara vänta på att operationen ska bli klar. De gånger brossan har opererat så har mamma och pappa gjort så mycket som möjligt som man kan göra för att sysselsätta sig och undvikit att bara sitta och vänta på ett rum. För det måste faktiskt vara det värsta. De har istället varit ute och gått, dels på sjukhusområdet, MAS sjukhusområde är nämligen ganska så stort, och dels i pildammsparken. För att sitta och bara vänta i flera timmar går ju inte.

Fast senaste gången emil opererades så gjorde de det ganska smidigt, eftersom det bara var pappa som var med då och då ringde de honom på mobilen när emil var på uppvak, vilket var himla bra, då hann han till och med gå lite på stan under tiden. Fast det var nog för att då opererades brossan i kristianstad istället, så är dels ett mindre sjukhus och man kan omgivningarna desto bättre. Är ju lite skillnad på malmö och kristianstad i storlek om man säger så. I krstd tar det ungefär lika lång tid att gå mellan sjukhuset och centrum som det i malmö tar att gå från ena änden av sjukhusområdet till andra. Snacka om skillnad!
Usch, vilken hemlängtan, eller rättare sagt saknad efter min familj jag fick när jag såg det programmet, och har fortfarande med för den delen.

I vilket fall så var programmet väldigt tagande, vilket för den delen alla de programmen är. Men det är som de säger i programmet, det är alltid speciellt när det är barn det handlar om.
Nåt som jag dessutom har kommit på att jag ska göra, som jag alltid sagt är att jag ska registerera mig i donationsregistret när jag väl kommer hem sen igen.


Men nu ska jag sova! Godnatt!

jag och min underbara bror! 
       ♥ Anna


tanke..

Läste på någon blogg att det snart (om två veckor) är två månader kvar till årets studentfirande, och då kom jag att tänka på, är det någon jag vet som tar studenten i år? Och det är det inte. Eller jo mina gamla konfirmander som är lika gamla som min scoutdotter/-syster josse tar ju studenten och ja alla som är i min brossas ålder.. men varken brossan eller josse tar ju studenten i år, så alltså har jag ingen som jag skulle på om de nu varit så att jag varit i sverige... (fast, påminn mig om jag har fel). Däremot nästa år och året efter är det studenter som ska besökas.

2005 års konfirmandgäng som tar studenten i år!
Vilken härlig resa det var! Höst i Frankrike! Underbart!




Fatta vad underbart det var att äta äggamackor med kaviar..! Blev två riktigt grova mackor (typ dansk rågbröd) med ägg och kaviar på och sen en knäckemacka (wasa husman) med detsamma på. Perfekt toksen-lunch/mellanmål eller vad det nu ska kallas.
       ♥ Anna


kaviar och citronpeppar

Håller just nu på att koka ägg och sen ska min lunch/mellanmål/middag (ja vad är det när klockan är nästan fyra på eftermiddagen) bli äggamackor med kaviar på! Jupps, fick nämligen ett paket igår från familjen innehållandes kaviar och citronpeppar! Två saker som jag verkligen saknar. Så mamma och pappa var så snälla och skickade ner det! =)

Anledningen till att det blir sådan konstig måltidstid, är för att jag kom hem från skolan för ungefär tio minuter sen. Och har då inte ätit mer än en knäckemacka sedan jag kom till skolan vid halv ett, och innan dess var det frukost vid tio och en banan precis innan jag skulle till skolan. Sämsta tiderna ever för att vara i skolan och samtidigt få ihop vettiga mat-tider. Det går inte riktigt.
       ♥ Anna


onsdag

Uppe med tuppen idag... eller inte! Sov till klockan ringde för en timme sen, och var då fortfarande trött. Fattar inte hur jag kan vara det efter 8½ timmars sömn. Men är väl fortfarande i obalans i sömnen.

Idag blir det först gruppuppgift med negotiations gruppen i skolan kl 12 och sen gruppuppgift med PBL och casegruppen kl 13. Väl planerat kan  man påstå! =) Sen är det inom affären på vägen hem för att handla och sen hem och äta och därefter till gymmet kl 19 (tror jag det var) för att få en gymintroduktion och ett passupplägg.

Så nu ska jag ta och klä på mig och göra mig i ordning!
       ♥ Anna


glömmer engelskan på ett nederländska prov.. det är stabilt!

Ännu en dag har gått, som har resulterat i att min kunskap i nederländska nog har ökat lite ytterliggare. Även om det var några ord på provet som jag inte kunde. Plus att jag två gånger fick hjärnsläpp på engelskan på några av de frågorna där jag skulle översätta från nederländska till engelska. Kom verkligen inte på vad hylla heter på engelska. Men skrev tillslut det ordet som jag tror det är.. men är fortfarande osäkert på vad det är. Måste kolla upp det nu! =) Blev faktiskt lite av både nederländska och engelska test på samma gång, iallafall stavningen av engelska. Inte nog med att man ska skriva på nederländska och få rätt på stavningen där, sen ska man översätta nederländska ord till engelska och då gäller det att få rätt på stavningen på engelskan med. Himla träning, nästa gång ska jag höra om jag kan ha med ett svenska-engelska lexikon, så att man iallafall har rätt på stavningen och orden på engelska! Haha, vilket I-landsproblem egentligen. Men tror iallafall att det gick bra på testet. Sen är det den totala poängen från de två olika testen som ger betyget.

Sen vi kom hem från skolan har vi hunnit med att leka elektriker.. eller ja, snarare söka fel. Elen på Satu's rum samt på toaletten och duschen funkade inte, så gissade att det var en propp eller nåt som hade gått.. men det va bara brytaren för de tre rummen som hade gått av på grund av att lampan i duschen gått. Snacka om över säkerhet. Sen gjorde jag en fruktsallad och därefter ägnat kvällen åt först gårdagens avsnitt av simon&thomas och sedan såg jag på förra veckans avsnitt av diagnos:okänd. Snacka om att det finns många olika sjukdomar med konstiga symtom.
Borde nog appråpå det börja kolla upp några av alla mina symptom när jag väl är tillbaks i sverige sen igen. Men vet ju dock aldrig var jag ska börja?! Magen, huvudet eller värken i händerna? eller nåt annat... :S Ajja, det är ett senare problem.
Nu ska jag borsta tänderna och sedan lägga mig och läsa i en av mina nya böcker. Sen sova!
       ♥ Anna


städ- och pluggdag

Blev inte uppstigning vid tio som tänkt, vaknade istället kvart i elva, men då väl utsövd iallafall! Sen dess har det varit städ och plugg dag här på egelantierstraat 16. Vilket började med att satu plockade fram dammsugaren för att städa sitt rum när hon ändå höll på att möblera om. Tänkte då att det var en bra idé att städa även mitt rum, så tog och dammade av allt jag kunde komma på.. shit vad de samlats damm på bara några veckor... och sen dammsög jag hela golvet. Därefter blev det vidare i hallen och i allrummet/köket. Och milla passade på att städa toaletterna. Så nu är det rent överallt. Tror vi inspirerades av det otroligt härliga vårvädret vi har idag. Därefter har alla suttit och pluggat nederländska. Och det ska jag fortsätta med en timme till. Sen om två timmar är det dags att cykla till skolan, och ha först en halv nederländska lektion och därefter prov andra halvan.

 
       ♥ Anna


en kväll med plugg, tv och magistersökning

Jag fattar inte vad det är med mig... Det var nån (jag) som sa att jag skulle gå och lägga mig i vettig tid ikväll.. men ändå sitter jag här nu och klockan är över ett! Jaja, det är tur jag inte har skola imorgon förran kl 18:00, kan både sova och plugga då trots allt. För imorgon ska det pluggas. Först nederländska.. ja, det är lite tjat om det just nu jag vet.. men har deltest på det imorgon, så måste ju vara lite mer förberedd på det än bara en lektion precis innan. Dock är jag glad att vi har ett skriftligt test och inte ett muntligt eller hörförståelsetest, för jag har fortfarande inte fått kläm på alla konstiga bokstavskombiationer som ger olika ljud.. även fast det egntligen är toklätt, då det i vissa fall är mer likt svenska/skånska än nåt annat språk, men sen ibland så är det engelskt uttal som gäller på andra ord.. Ja, förvirrat! Så därför är jag glad att det är skriftligt test som gäller. då gäller det bara att få rätt på bokstäverna i ordningsföljderna, som att ett ord som uttalas lök, stavas antingen leuk eller lijk beroende på situation. Eller att je, jij, jÿ och u betyder du allihopa, men används olika beroende på situation.. Haha, ja, det är smått förvirrat det här..  Men hoppas att morgondagens plugg kan ge lite påminnelser. Satt några timmar med det innan idag också.

Ikväll har det även blivit en del logistik diskussion. Är så skönt att både jag och satu är managers för logistiken.. det gör att man kan hjälpa varandra. plus att jag får lite inblick i deras företag.. iallafall logistikdelen, vilket är stor fördel för oss! ;) Och ikväll kom vi in på olika termer och skillnaderna på dem, så satt och kollade upp dem och massa annat sen ett tag. Vilket gör att eftersom jag alltid använder exempel som ligger så nära tillhands som möjligt för att förklara, så ger det bara extra mycket underlan för att kunna föra en diskussion när jag skriver sen.

Sen blev det lite tittande på svt-play och därefter fick jag för mig att börja söka program/ kurser till hösten, så nu har jag sökt två olika magisterprogram iallafall. I växjö och i lund.. får se om det ska bli nåt mer och vilket som ska gå som prio ett och två osv. Vet inte riktigt vart jag helst vill hän och vilket jag helst vill läsa. Ajja, har en månad på mig att bestämma mig, så lär nog bli några vändor till där.

Men nu ska jag sova! Så att jag iallafall är uppe till tio imorgon!
       ♥ Anna


stuvad spenat

Dagens middag blev hör och häpna, korv, stuvad spenat(!) och morötter... också lite vitlöksbröd till det! Snacka om att det var en comeback som ingen annan. Har nog inte ätit stuvad spenat sen högstadiet tror jag, om inte ännu längre tillbaka.. Så fick lite flashbacks från den gamla goda skoltiden. Men gud var gott det var. Okej.. lite mer kryddor i så hade det blivit ännu bättre, men man kan inte lyckas helt perfekt första gången man gör nåt sådant. Är ju som när jag gjorde stuvade makaroner de första gångerna, blev aldrig likadant och blev inte sådär perfekt som just jag ville ha det förrän sådär 5:e gången. Men övning ger färdighet och nu gör jag typ lika goda stuvade makaroner som mamma och pappa. =)

Appråpå flashbacks och minnen så ger detta verkligen minnen.
Så sjukt länge sen!
       ♥ Anna


måndag!

Halva dagen gången och jag har hunnit med två lektioner i skolan, en förhandlingslektion, som kändes helt förvirrad och inte gav så mycket. Sen PBL efter det, där vi började med en 20 minuters diskussion om när vi ska ha presentationen och slutliga förhandlingen. Men efter lite förhandlande så konstaterade vi att vi skjuter vardera del en dag, då det var det som passade de flesta bäst. Tycker det är lite spännande att man överhuvudtaget kan få för sig att flytta på en två delar som är delar av examinationen. Men jag lär nog aldrig sluta förvånas över denna skolan ändå.

Fick ett tungt paket med posten idag.
Visst det himla viktigt ut!



Och i var det....


Fyra broschyrer och prislista från Sphinx, så nu ska vi verkligen kunna kolla upp Sphinx sortiment! =)

Nu ska jag plugga lite nederländska inför testet imorgon och sen ägna lite tid åt rapporten oxå. Sitter även och funderar på om jag ska träna idag eller imorgon? Svårt val, eller så får det bli en promenad/powerwalk idag och träning på gymmet imorgon.
Ajja, först nederländska iallafall!
       ♥ Anna


sköna söndag

Idag har jag pluggat.. eller rättare sagt försökt plugga. Att skriva om logistik i ett företag är svårt när man inte vet grunderna om företagets logistik. Sen blev det ett samtal med familjen på skype, var ett tag sen sist så det var kul. De var hos min moster i motala igår eftersom hon fyller år idag.. Och appråpå det så fyller min syssling Elin oxå år idag! Grattis, grattis! Nästa år är det förresten 50 årsfest vid denna tiden, då det är just vad min moster blir då! Herregud säger jag bara! Tyckte att hon nyss fyllde 45 ju!

Hade även Halinda på besök en stund ieftermiddag/kväll för att hjälpa henne med den kassaflödesanalys som hon ska göra.. dock vet jag inte om det gav så mycket. Tog ett tag innan jagkom in i det igen och kom fram till skillnaderna mellan direkt och indirekt kassaflödesanalys. Är ju trots allt två ½ år sen jag höll på med det konkret sist. Samt att man blir smått förvirrade när man plötsligt har alla termer på engelska och därmed måste slå upp typ varje term för att veta vilken som är vilken på svenska. Fast det är bara lärorikt!

Ikväll blev det även ett långt samtal med carro, satt och försökte komma fram till när hon ska komma ner hit. Mitten av maj är planen! Hoppas bara att det blir av med! Hade varit så kul! Hade gärna velat ha ner familjen oxå, men just nu har de inte råd, annars hade de kommit ner i påsk.. Gahh, varför ska det vara lågkonjunktur just nu för! Men ska ta fram min idé som jag har om när jag ska åka hem, så kanske det kan gå lite bättre. =)

Sen efter att jag pratat med carro så blev det lite förberedande till morgodagens PBL och sen har jag kollat på Tv3-play, först vårt bröllop i era händer och sen första avsnittet av Stockholm-Arlanda. Nu ska jag borsta mina tänder och sen krypa ner i sängen och kolla på det andra avsnittet med innan det är dags att sova. Skola 10:15 imorgon!

avslutar med en bild på mig och carro som charlies angels
       ♥ Anna


melodifestivalen

Det blev hemmakväll.. kollade på en live streamad melodifestivalen och blev nog lika förvånad som vinnaren själv över att det var marlena som vann. Jag som höll på måns, blev smått besviken och min första tanke var att vilka förvånade och förundrande tankar, uttalande sverige kommer få från de andra länderna. Men sen efter lite eftertanke så kan det nog vara detta som ska krävas för att sverige ska nå långt. En låt som sticker ut. För det gör den verkligen! Men det återstår att se om två månader. Antingen kommer den hamna bland de bästa eller de sista. Med andra ord en skräll eller miss! Dock måste jag säga av de andra ländernas bidrag till eurovision, är nederländernas bidrag är faktiskt ganska så bra, och finlands med för den delen.

       ♥ Anna


recept på en enkel och god kycklinggryta

Ikväll gjorde jag en riktigt god kycklinggryta till middag. Som verkligen blev påhittad under tiden jag lagade mat. Hade nämligen bara bestämt att jag skulle ha kyckling till middag, och att jag skulle ha potatisklyftor till, men vad jag skulle göra med den visste jag inte. Så under tiden jag började steka kycklingbitarna så kom jag på att jag kunde ha lite smörstekta champinjoner till och sen var det bara sås som saknades. Så tillslut gjorde jag en gryta av kyckling, svamp, matlagningsgrädde, mjölk och kryddor! Blev jättegott och väldigt enkelt att göra! =) Ibland är fantasin och påhittigheten bra. =)

Min middag



Receptet på denna Kyckling&Svamp-gryta
Jag började med att steka kycklingbitarna (kycklingfilé delad i bitar) så att de blev genomstekta. Sedan kokade jag upp lika mängder mjölk och matlagningsgrädde (ca 2,5 dl av vardera) i en kastrull och kryddade med salt, peppar och lite curry. Därefter hällde jag i kycklingen i "såsen" och lät det koka på svag värme. Under tiden stekte jag upp färska skivade champinjoner i lite smör och när dem hade fått färg, hällde jag i dem också tillsammans med det andra. Sedan lät jag det bara koka ihop och sedan är det klart! =) Enkelt och gott!
       ♥ Anna


gårdagskvällen och en konstig dröm

Igår kväll blev det lite andra planer än vad det var tänkt. Blev lite förfest hör hos oss. Jag, Satu, Svetlana och Halina drack lite vin, pratade om skola, eurovision, likhet olikhet mellan länder med mera och lyssnade på musik. Sedan vid tolv cyklade vi ner på stan och hamnade på scooters. Där det var riktigt fullt med folk! Var hemma vid två, då kände nämligen jag att det var lagom för mig. På tredje dagen i rad när man festar är man kanske inte riktigt på topp!

Idag sov jag till halv tolv.. eller vaknade iofs vid sex tiden och hade jätte ont i händerna/armarna, och att det var jättevarmt i rummet (som vanligt!). Men efter att ha gått upp och öppnat fönstret och tagit en värktablett så somnade jag igen. Sen vaknade jag vid halv tolv istället, efter att ha drömt jättekonstigt. Drömde att jag blev skjuten och senare misshandlad m.m. Och dessutom av mina gamla killklasskamrater från mellanstadiet typ.. Helt mysko dröm! Låg i alla fall på sjukhuset i några månader (?) och blev en flitig bloggare (vad finns annars att göra på sjukhus liksom) och sen var jag plötsligt på en gala av något slag, och då vaknade jag såklart!  Helt mysko dröm i alla fall! Skulle inte vilja ha den tolkad... eller kanske man skulle det?!

Ajja, nog om det. Idag har det iallafall blivit en slapp dag. Det enda jag gjort är att jag cyklat några kvarter bort för att handla. Annars har det blivit att jag varit hemma hela dan. Hade tanke på att ta mig ner till stan. Men hela eftermiddagen har det regnat typ, så då kände jag inte riktigt för det längre. Blir ju inte frivilligt blöt om jag säger så.
Däremot sitter jag nu och funderar på om jag ska ta mig till Halina ikväll eller inte. Är ju alltid kul att umgås med tjejerna, men är lite sugen på att bara ta det lugnt oxå. Fast det kan jag ju göra vilken annan kväll som helst oxå. Ajja, har en halvtimme på att bestämma mig innan jag måste göra mig i ordning isåfall.
       ♥ Anna


en fredag efter fest

Idag sov jag till halv ett! Vet inte när det hände senast, men det var skönt iallafall! Fast kan ju tillägga att det blev ändå bara 8 timmars sömn. Var hemma och i säng vid fyra tiden i natt efter gårdagskvällens fest på kanalstraat som slutade med att vi vid två tiden gick ner på stan och hamnade på shooters och sen tog jag och oscar en runda inom Tel Aviv för god kebab innan jag cyklade hem. Men kvällen var trevlig, om än lite seg... var nog det där dagen-efter syndromet som var en orsak till det. Men i helgen blir det iallafall lugnt, eller fritt från fest... tror jag iallafall. Fast man vet aldrig vad som händer.

Nu ska jag cykla ner till stan och gå en runda där.. Är fredagsmarknad idag på zaailand pleis, och eftersom jag inte varit där tidigare så tänkte jag passa på nu. =) Se om man hittar nåt att ta med hem. Sägs vara billig frukt, grönsaker och ost där bland annat.

       ♥ Anna


Dutch-dinner m.m.

Igår var det då dutch-dinner på planeringen. Denna var på Hestia (eller heter kanske i hestia, ajja, nåt är det). Hestia är iallafall ett hus som ligger precis brevid skolan. Där man alltid kan komma för att spela spel, titta på tv eller bara umgås m.m. Men vi var då där för att ha dutch-dinner som FReC arrangerade. Först fick vi en soppa, som såg lite ut som vår ärtsoppa. Fast mer grön och i denna var det ärtor, morötter (tror jag), holländsk korv och kryddor. Var faktiskt rktigt god. Sedan fick vi nåt ihopmosat av potatis, morötter, lök och vatten, och brunsås över detta. Vi associerade det till rotmos när vi först såg det.. Men kan säga att rotmos smakar så mycket godare. Detta var ganska så smaklöst. Sen till efterrätt fick vi typ vaniljsås/marsansås. Fast upphällt i var sin skål. Här fick vi svenskar en skattattack så att tårarna rann, då vi är vana av att äta detta i mindre mängder, till exempelvis paj.. men här var det endast vaniljsås som gällde. De brukar även äta detta ihopblandat med nån slags fil/naturell yoghourt, vilket oskar fick smaka. Men det blev väldigt konstigt då det blev surt mot sött. Alltså väldigt konstig smak.

Soppan



längst upp till vänster är soppan, till höger brunsåsen och de två längst fram är potatis, morot och lökröran.


efterrätten



Sedan blev det lite lekar, som djungelleken och teckenleken och en massa prat! Därefter bar det av till doozo för cocktailparty, och därmed träffa alla ESN:are oxå.

Idag blev det en 45 minuter i skolan för PBL, vilken blev väldigt konstig idag då det hade blivit lite tekniska fel, så att vår lärare hade ett schema och vi andra hade ett annat. Detta innebar att vi satt i den PBLsal på 2:a våningen som stod på vårt schema och väntade på vår lärare i en kvart innan några gick iväg för att söka upp honom.. och då satt han i ett annat rum på 3:e våningen och väntade på oss. Så där förlorade vi en kvart av lektionen. Vilket innebar att vi hade PBL i en halvtimme. Men det va nog därmed den mest effektiva PBL lektion vi har haft!

Ikväll ska jag till gymmet för att få ett passupplägg och genomgång och sedan blir det fest på kanalstraat ikväll. Skoj,skoj!
       ♥ Anna


dagens planering?

Sitter just nu och funderar på dagens dilemma. När ska jag träna idag? Innan grupparbetesträffen eller efter? Hade ju tänkt träna igår för att kunna vara ledig idag då det blir träning imorgon igen.. fast då gymintroduktion och passuppläggning. Men igår hann jag inte med, inte utan att rubba på pluggandet vilket kändes otroligt dumt när jag väl satt mig och börjat plugga. Så därför får det bli träning idag. Men frågan är när? Hmm.. det lutar nog åt i eftermiddag efter grupparbetet i skolan. Skulle ju till och med kunna ta med mig träningskläderna till skolan och sen cykla dit direkt efter. Är ju faktiskt mest effektivt så! Ja, så får det bli. Så blir det till att plugga, skriva på arbetet dessa två timmarna innan jag ska till skolan. Japp, så får det bli!

Sen ikväll kl sju är det dutchmiddag med FReC som gäller och efter det cocktailparty på doozo. Är glad att vi inte börjar förrän 13:15 imorgon, för lär ju inte vara hemma förrän tidigast två, tre i natt.
Sen blir det fest imorgonkväll igen, fast då på kanalstraat. Denna veckan kör vi på festa onsdag, torsdag och kanske fredag.. sen plugga till dutchtest och skriva grupparbete därimellan... vilket härligt studentliv!  =)

Fick förresten reda på mitt tentaresultat på min nationalekonomitenta igår, som förväntat så klarade jag den. Så nu kan jag lägga ännu en kurs till handlingarna. Vilket innebär att jag bara har två svenska tentor kvar att göra (i nuläget i alla fall)!
       ♥ Anna


om kläders påverkan på miljön

Igår hade vi en föreläsning om sustainability och supply chain management där vi kom in på miljö och kläder, alltså två saker som verkligen ligger i tiden. Inte minst i det it- och modesamhälle vi har idag och då inte minst i bloggvärlden. Därför jag fick för mig att blogga om det här med.

Är det någon som vet om hur mycket gifter det är i kläder? Alltså vanliga bomullskläder bland annat (inte de ekologiska). Det är riktigt mycket. Detta är för att bomull är väldigt svårt att odla utan att bespruta med kemikalier och insektsbekämpningsmedel då parasiter och andra insekter dras till bomullsodlingar.

Sedan kan man då börja fundera på vad som görs med kläderna när man inte vill ha dem mer. Speciellt i detta modesamhälle där man köper nya kläder för jämnan. Mycket av dessa kläder slängs i de vanliga soporna! Vilket är farligt, farligt! Detta innebär att det går ut i miljön och därmed förstör planeten. Sen är det mycket som går ut i vattnet när man tvättar plagget. Och detta i sin tur går även det ut i naturen.. Så snacka om miljöförstöring!

Därför fick vi veta att det är viktigt att istället för att slänga kläderna när man tröttnar på dem eller de blivit omoderna, så ska man lämna in dem till insamlingar/ återvinningar av olika slag. Svenska exempel är myrorna, röda korset och många fler. Eller ett annat alternativ att sälja dem vidare, ge bort dem till t.ex. second hand. I vissa länder har även affärerna börjat med att man kan sälja tillbaka kläderna till affären för en summa och då kan affären återvinna plagget. Helt klart en win-win situation.

Numera börjar även ekologiska/organiska kläder komma som helt klart är bra att köpa. Dessa är nämligen inte besprutade med massa gifter, och därmed är de inte heller skadliga för naturen. Nåt som är ännu bättre att köpa är fair-trade (rättvisemärkta) kläder. Detta innebär att bomullsodlarna och dess arbetare får skäligt betalt för sitt arbete, att barnarbete och diskriminering motverkas och att produktionen görs med hänsyn till miljön. Tokbra helt enkelt!

Så tänk på detta när du rensar din garderob eller köper nya kläder i fortsättningen!

       ♥ Anna


it´s broke

Idag hände det som jag bara har väntat på, men verkligen hoppades att det inte skulle hända när ja är iväg. Men självklart gör de det.
Min tandställning som jag har i munnen har lossnat/gått sönder... Har två trådar på insidan av tänderna, en uppe och en nere som sitter fast med fyra limpluttar, en på varje tand (typ )Men idag när vi satt och åt.. eller när jag ätit färdigt kände jag att det inte var som det skulle på tråden där uppe. Halva limplutten på ena tanden den som sitter på trådens ena ände är borta. Vilket innebär att det är ganska så vasst på vänster sida av munnen och ganska så vasst för tungan.. Suck!
Så därför har jag pratat med pappa ikväll också han ska ringa till tandregleringen i krstd imorgon (min gamla tandreglering) och höra vad jag kan/ ska/ behöver göra. Sen lär det blir så att jag får gå till en tandläkare här och försöka få det fixat.. Ser inte framemot det... =( Jag har aldrig haft tandläkarskräck (som tur är!). Men nu om jag ska behöva gå till en som man dels inte vet hur det fungerar här och dels ska försöka förklara vad det är som behöver göras på ett annat språk än svenska så blir jag smått skraj.. Kommer behöva kolla upp alla ord jag kan tänkas behöva på både hollänska och engelska innan jag ska dit, så det verkligen blir rätt.  Men, men! Det är om några dagar det.

Idag blev det en heldag i skolan med fyra olika lektioner från 10-16:30. Var smått segt ett tag när man satt och var hungrig när klockan var halv ett och man visste att det var en timme kvar på lektionen innan det var dags för lunch.. koncentrationen försvann ganska så mycket då kan jag påstå. Men efter god minestronesoppa, färskpressad apelsinjuice och en härlig mörk bulle/bröd med creme cheese, gurka och tomat på (som dock antagligen var orsaken till att min tandställning gick sönder), så var koncentrationen tillbaks igen.

Imorgon blir det verkligen en helt annorlunda dag då vi ska på företagsbesök i Hereenveen. Så då blir det uppstigning vid 7:00 för att sedan vara på stationen vid halv nio och sedan ta tåget kvart i nio. Sen har vi en halvtimme att fördriva i företagets omnejd innan vi ska vara där kl 10:00. Vi har fått en ganska rolig upplysning på hur vi ska vara klädda. Två lektioner i rad nu har Mr. Fransen sagt att det är ingen fel på våran klädsel, men att vi bör ta på oss våra finaste kläder vi har imorgon, då vi dels ska göra ett företagsbesök (viktigt att se proper ut då) och samtidigt ska det vara en lokaltidning där och ta bilder på oss. Då det är mycket intressant att en klass med nästan bara internationella studenter gör ett företagsbesök där. Oj, så intressant! Haha!

Så nu ska jag kolla in företagets hemsida och försöka komma på några frågor till imorgon.. Känns ju bra att det som vanligt är en sida som endast är på nederländska.
       ♥ Anna


FN:s internationella kvinnodag idag!

Ja, är ju 8 mars idag, vilket innebär internationella kvinnodagen. Såhär står det på FN:s hemsida om denna dagen: Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Internationella kvinnodagen instiftades redan 1910.
Hey!! Det innebär ju att nästa år firar internationella kvinnodagen 100-årsjubileum! Då hoppas jag på att det verkligen kommer uppmärksammas. Hade varit kul att se hur mycket världens syn mot kvinnor har ändrats under den tiden! För ändrats har den, det är en sak som är säker. Men frågan är hur mycket?

Just i år kommer FN:s fokus att ligga på generalsekreterarens kampanj för att stoppa våldet mot kvinnor; ”UNite to end violence against women”. Temat för årets kvinnodag är betydelsen av att kvinnor och män samarbetar för att stoppa våldet mot kvinnor: Women and Men: United to End Violence against Women. (läs mer om det här)

Det är ju verkligen nåt som behöver uppmärksammas och inte minst tas tag i. För våldet mot kvinnor (då tänker jag på allt våld) är långt ifrån borta. Så denna kampanjen behövs mer än väl och dagens tema är ett mycket bra!

Sen tycker jag även att man på denna dagen som kvinna/tjej verkligen ska unna sig själv en bra dag, och göra det man själv gillar. Som tillexempel njuta av vädret. Vet iofs att till exempel i småland snöar det idag.. så är kanske inte favoritvädret för många, men finns ju även så mycket annat man kan göra som gör en glad och att man mår bra! 

Till exempel kolla på favoritfilmen. =)
       ♥ Anna


vår!

Oj, vilken kväll de blev igår.. vet inte riktigt vad jag ska sätta för ord på den. Men den började med att jag cyklade ner till kanalstraat för lite förförfest hos frida och lollo. Sen en halvtimme senare mötte vi upp steffi utan för fängelset och sen cyklade vi till den delen av staden där jag bor, för förfest hos wouter och anna. Var en ganska skön förfest med mycket prat och en härlig blandning av musik. Uppfyllde nog allas önskan om var och ens favoritgenre. You-tube är hel klart bra! =) Oskar och Wouter tog sig även en spelomgång schack innan vi vid elva gick två hus bort till festen som var hos Ruben och Sander. Sen blev det fest med massa snack, två omgångar av ring-of-fire, korttrick och sen körde jag och wouter en frågelek där man skulle svara en fråga med att rita en bild. Det var lätt på favoritdjur, men svårare när det kom till vad det är som gör att jag är unik. Försök att rita det på en bild ni! Eller det du senast drömde om..
Vid halv fyra kom jag hem och efter lite pasta med pesto och en dusch för att få bort all cigarettlukt som satt i håret m.m. (nackdelen med alla hemma hos fester, här är det mer vanligt att du röker inomhus än att du inte gör det) så blev det sömn! =)

Lite bilder från kvällen



Idag är det verkligen underbart väder ute. Strålande solsken i förmiddags, som dock nu i eftermiddag har blivit lite mer molning, men solen kommer fortfarande fram då och då. Passade på att cykla en runda runt stan innan i eftermiddags, passar ju på när det är så härlig väder ute! Och nu känns det verkligen att våren är här. Dock är vinden ganska så kall, så man behöver vara i lä för att känna att det är hyfsat varmt ute, men man behöver inte ha tjocka vinterjackan på sig längre och det är verkligen ett tecken på vår! Sen såg jag även mängder av krokusar när jag var ute och cyklade och det är ju ännu mer ett tecken på vår! Härlig, härligt! Märks det att min favoritårstid är här!?!?!

Soligt och vårigt leeuwarden!


Oldehov från en annan vinkel. Här syns det verkligen att det lutar.


 
       ♥ Anna


shopping och vyer i leeuwarden

Nu har jag varit på stan och shoppat! Fyra kassar blev det och fem affärer som fick mig som kund idag.
Summa kardemumma så kom jag hem med detta...


Ett par nica stövlar.. helt enkelt ett par anna-stövlar, ett par jeans från VILA, hipsters och sockar på H&M. Parfym och ett gratis prov på solskyddsfaktor på Douglas och två engelska böcker, varav den ena gratis och ett vykort från en av bokhandlarna i staden.
Och allt som allt blev det handlat för €142,29. Det tycker jag är helt okej!

Avslutade min shoppingtur med att ta en cykeltur runt stan..
Letade bland annat upp Oldehov, som är en gammal kyrka typ.. kan inte historien helt. Men den är iallafall leeuwardens motsvarighet till det lutande tornet i Pisa.


Och sen vår gotiska kyrka


och sen vra jag bara tvungen att fotografera lite andra vyer med


Nu ska jag ha lite mat i mig.. Sen blir det nog en cykelrunda till och kolla in ytterliggare lite av leeuwarden. Är ju så härlig vårväder idag, så får ju passa på!
       ♥ Anna


Lördag, fint väder!

Idag vaknade jag första gången 07:30... hmm.. har veckans tidiga uppgång satt sina spår eller? Men idag kunde jag iallafall sova vidare.. så gick upp halv tio istället. Skönt! Nu har jag nyss ätit frukost, havregrynsgröt, så nu ska jag ta och byta om och fixa mig och sen ska jag cykla ner på stan. Är sol och fint väder ute idag.. idag märks det att våren är här. Så kan bli en härlig dag att gå på stan. =)

Sen ikväll blir det fest med FReC-människorna. Var länge sen sist, så det ska bli kul!

Men nu göra mig i ordning!
Ha en bra lördag!
       ♥ Anna


klagan, funderingar

Denna kvällen har det verkligen blivit slappt. Sedan jag kom hem från skolan har jag inte öppnat böckerna och tänker inte göra det heller före söndag.. eller nja kanske lite imorgon, återstår att se hur dagen utfaller sig.

Men i vilket fall blev det en slapp kväll, tog en lång skön dusch efter träningen, sen blev det matlagning wok med grönsaker, kyckling och nudlar blev det. Enkelt gott och bra med energi efter ett träningspass.. Dock fattar jag inte vad det är med mig.. för ungefär varje kväll när jag sitter och äter får jag nästan alltid huvudvärk.. Det slår verkligen aldrig fel! Börjar undra vad det beror på? Är det ännu en sak som är fel med min kropp? Eller hör det ihop med det andra? Ska nog börja testa mig fram för att se vad det beror på.. kanske några kryddor jag inte klarar av, eller nåt liknande?! Man vet ju aldrig.. jag slutar nämligen aldrig förvånas över min kropp, för den lever verkligen sitt egna lilla liv.

Eller så har det att göra med allt annat konstigt just nu. Tror nästan att jag har feber nämligen. Pannan är varm (iallafall vad jag tycker), har frusit hela kvällen nästan och sen när jag ta på mig nåt extra svettas jag istället. Och inatt var jag jättevarm när jag vaknade (?), dessutom knäckte en nerv i nacken till på PBL-lektionen idag när jag vred huvudet från från vänster och framåt (?). Sånt är alltid lite scary. Och inte nog med det så fick jag värsta illamående känslan när jag var och tränade och skulle göra sista övningen, fast det gick över lika snabbt som det kom.. Helmysko! Undrar om det kan bero på att min säng här verkligen är kass, så att ryggen tar stryk och sedan går de ut i resten av kroppen? Men det är bara funderingar.

Ajja, får se hur det blir nu när jag börjar träna. Hoppas på att mitt unda i ryggen blir bättre. Annars får det kanske bli ett läkarbesök.. till en läkare som inte kan engelska, känns stabilt och bra.. eller så får jag försöka få sängen lite mer rak.. för det är bättre att sova på en säng som är rak och hård än en säng som verkligen går ner i mitten och är övermjuk just där.

Men nu ska jag som sagt ta och krypa ner i min svajiga sängen och sova lite.
       ♥ Anna


tränat

Wiie, nu är jag hemma efter min första träning på sports-inn här i leeuwarden. Det var lite spännande måste jag påstå. Hade ju hört av frida och lollo att det var ett gym som inte precis hade sig de modernaste maskinerna. Så därför föreställde jag mig gymmet i kristianstads idrottshall.. För värre än det kan det ju inte bli.. Det var riktigt gamla maskiner (som knappt ens kan kallas maskiner) där när jag gick på gymnasiet. Och blev därför blev jag bara positivt överraskad när jag väl kom till sports-inn. Okej, det var inte precis friskis gym.. verkligen inte. Men kan iallafall jämföra det med sånnaskolans gym. Litet, fast ändå helt okej maskiner. Så blev en timmes träning. Dock inte den effektivaste.. men i nästa vecka ska jag få en genomgång och ett pass anpassat till mig, så då ska det förhoppingsvis blir lite bättre. =)

Sports-inn

Ser inte så mycket gym och träninganläggningsaktigt ut till utsidan, men här ryms alltså på två våningar ett gymrum, ett konditionsrum, och sen simanläggning m.m. Ska ta en ordentlig rundvandring senare. Idag kollade jag bara in träningdelen. Men lär nog se resten med, ska ju träna aquaerobics, är tänkt så iallafall, så då bör jag ju se simhallen med.

Lite vy på leeuwarden



Min mycket vackra cykel.. eller vad tycks?? Gillar mitt röda lås! Är det som gör att jag kan hitta min cykel bland alla andra cyklar i skolan varje dag i alla fall.
       ♥ Anna


fredag

Läser på kristianstadsbladets hemsida att gymnasieeleverna ska börja betala för skollunchen. För att rädda budgeten för barn och utbildningsförvaltningen, då de måste spara pengar. Det första jag frågar mig är, jaha, så det ska bli av nu? Var ju tal om detta redan när jag gick på gymnasiet för 5 år sen. Så ska bi spännande att se om det verkligen blir av nu. Och när jag pratar med familjen nästa gång förväntar jag mig att få höra mammas åsikt, eftersom hon jobbar med maten för två av stans gymnasieskolor så får de ju lite mer ingående information om det, än vad som står i tidningen. (bilden i tidningen är förresten från mammas jobb, alltså min gamla matsal) =)

Men nog om det. Över till en kort uppdatering av min dag istället.

Började skolan nio! (usch för dessa tidiga tider, är ju helt död när halva dagen har gått, eller iallafall slut på energi) Hade som vanligt  på fredagar bara PBL idag.. Med mig som chairperson. (så nu har jag avklarat den biten oxå.) Dock vet jag intehr det gick. Kunde nog effektiviserat det lite. Blev lite segt när varje företag skulle redovisa respektives promotion delar. Men, men allt kan man ju inte vara bra på att förutse.
Efter PBL:en blev det till att sitta kvar i skolan och skriva på nästa task. ICT i Logistik... det är nog det som är mest komplicerat än så länge. Och den delen är min huvuddel att skriva om.. huvva! Fast känner att jag har mycket att ta nytta av sen jag läste inköp för snart ett år sen. Där var det ju en del logistik med.. Ibland är det bra att ha läst länge.. dock är denna kursen typ en upprepning av allt som jag läst innan...är ju lätt så när man läser på en annan högskola/universitet och i ett helt annat land... så vet inte om jag kommer lära mig nåt nytt.. men nåt blir det nog. =)

Nu tänkte jag ta mig iäg och träna.. Blev ju inget av det igår, då jag inte kände för att bege mig ut regnet för att cykla och träna.. Men idag ska det bli av!
       ♥ Anna


effektiv torsdag

Idag har det varit en effektiv dag. Förutom att det blev lite stressigt på morgonen. Började skolan halv nio och klockan halv nio kom jag till skolan! Efter att ha cyklat hemifrån mellan tjugo över och fem i halv, och då hade allt gått i ett denna morgonen. var väl helt enkelt lite för seg imorse när klockan ringde och jag skulle upp.. eller ja, det var jag. Snozzade 4 gånger innan jag gick upp. Brukar ju aldrig hända? Vad är det med mig egentligen? Ajja, kan säga att det gick undan på väg till skolan. Och att låsa cykeln gick i bara farten, sen in i skolan och upp en våning och därefter längst bort i ena flanken skulle jag. Var iallafall glad att vi var i den flanken som är närmast entren. Hade tagit några minuter mer om jag skulle tagit mig längst bort i andra änden. Men som tur var missade jag bara intron på lektionen. Så det var inte hela friden, o 3 minuter sen. Är ju faktiskt bara 3 minuter sen. ;)
Ja, sen dess har det gått i ett.. eller faktiskt med lite raster mellan dagens tre lektioner, så.. så jätte mycket i ett har det inte gått. Bara halft! På vår långrast/lunchrast passade vi även på att skriva brevet till negotiationen så blev en effektiv lunch oxå! =)

När jag väl kom hem vid ett passade jag direkt på att städa av mitt rum. Var ett tag sen sen sist, så dammet började samlas i små högar = Hög tid att städa. Sen har det blivit plugg sen dess. Varav en stund jag hjälpt Satu med att förstå Balanced Scorecard. Då det är en del av även denna kursen. Men det är bara bra för mig, för då får jag repetion av det och det behövs.. Har ju glömt bort hälften känns det som.. och då är det ändå det som hela vår C-uppsats handlar om. :S Men nu får jag repetion ännu en gång. Plus att det är en del av logistiken så ska skriva om det ytterligare än gång fast denna gången sätta in det i Sphinx. Sen lär det säkert komma lite på vårt open question test oxå.

Frågan är nu bara om jag ska börja träna idag eller börja imorgon. Funderar på om man ska börja lite mjukstart med att träna imorgon och på lördag. Och sen sätta igång ordentligt nästa vecka. hmm, får fundera lite över det. Nu ska jag iallafall fortsätta med det logistiska.
       ♥ Anna


Onsdag kväll

Idag har jag gjort köttbullar, det är nog första gången det händer och verkligen första gången sen jag kom ner hit. Fick dock började med att köpa potatis och ströbröd då jag inte hade det hemma. Sen blev det köttbulledags. Dock smakade dem inte riktigt köttbullar, mer hamburgare.. Men tror det kan bero på färsen.. Ska försöka hitta blandfärs nästa gång, fast allt är typ en gissningsle första gången man ska köpa nåt. Har kommit fram till att det bästa sättet är att skriva upp vad det heter på nederländska innan man ska iväg och handla så blir det ett moment mindre iallafall. Är ju så mycket lättare att hitta varorna om man vet vad det heter på det rätta språket.

Sen ikväll satt vi och kollade på först vänner, sedan joey och därefter criminal minds. Så hade en skön tv-kväll med allt va de innebär. =) Var länge sen sist alla tre satt och kollade på tv tillsammans så länge.. Annars brukar det bli rätt mycket springande eller att nån sitter vid datorn och så vidare. Men idag var nog alla trötta efter att ha varit i skolan tidigt och sen pluggat hela dan, så tv var det enda avkopplande. Så fort man sitter vid datorn får man känslan av att man borde nog skriva på assignmenten eller göra nåt annat till skolan.

Men nu tänkte jag ta och krypa ner i sängen och kolla på ett avsnitt av lipstick djungel innan det är dags att sova.. Är skola 8:30 imorgon med så behöver helst 8 timmars sömn innan dess. Nattens sömn blev dessutom lätt störd av stormen som var utanför och på grund av den och väderspänningarna som är just nu så började händerna värka vid fyra i natt, så då är det ännu svårare att sova. Men efter en värktablett så somnade jag. =) Men hoppas att det inte blir likadant i natt. Tror dock vinden har lagt sig nu.. men man vet ju aldrig om den börjar igen. Vädret här är ju inte att lita på.
       ♥ Anna


valuta

Gillar just nu verkligen inte att Sverige har en egen valuta.. Tänk så mycket bättre det hade varit för mig om Sverige oxå hade haft euro. Har alltid tyckt att Sverige ska ha sin egna valuta, men just nu när sverigesvaluta är så svag så måste jag ändra mig. Just nu är nämligen eurokursen i 11, 5040. Inte den bästa precis.. Vilket innebär att varje gång jag tar ut €100 förlorar jag sådär 150 kr. Så hoppas verkligen att kursen går ner snart!

Såhär har eurokursen varierat sen jag kom ner hit. Inte det bästa.. Andra hållet hade varit mycket bättre!

(källa valuta.se)

Ajja, finns inte så mycket att göra åt detta, mer än låta bli att handla i onödan.
       ♥ Anna


fullspäckad dag

Ojoj, idag har det verkligen inte funnits tid för att blogga.. Det har varit fullt upp. Eller nja, hade ju sovmorgon idag då jag inte började förrän 11:45. Men den passade jag oxå på att utnyttja då vi har två dag i rad nu som vi börjar 8:30... Huvva! Innebär ju att jag måste gå upp vid halv sju, kvart i sju.. Så tidigt har jag inte gått upp på lääänge.. Iallafall inte en enda gång sedan jag kom ner hit. Det är verkligen tidigt enligt min åsikt.. Ja, förutom på somrarna när jag jobbar. Då är det den tiden jag är uppe och på väg till jobbet nästan varenda dag.. Men när jag går i skolan då är allt som börjar före nio tidigt för mig. Ja, snacka om att man har lite olika tankar beroende på vad man gör.

Idag då har det som sagt varit fullt upp sen jag kom till skolan. Började med att gå inom short stays kontor för att höra om nyckeln till postboxen. Och idag var rätt person där, så nu fick jag äntligen en egen nyckel! =Anna glad! Sedan var det PBL lektion med mig som sekreterare. Såg inte riktigt fram emot det då jag visst att jag skulle skriva ner tre grupper swot-analyser, och det blev som sagt rätt mycket anteckningar, 7 handskrivna sidor som jag sen i eftermiddag efter att jag kom hem från skolan började skriva på datorn och sedan ikväll efter min dutch-lesson fortsatte skriva på. Blev 5 sidor när jag var klar, med tre fina SWOT-analyser och en tjusig mind-map och sen ytterliggare lite text på det! Kan säga att jag är glad att jag bara är sekretare än gång under denna kursen. Därför har jag bara suttit med skolarbete hela dan.
Eller ja när jag kom hem efter skolan så såg jag att jag hade fått ett långt brev från farmor, så var bara tvungen att läsa det först! Blev så glad, och det blev lite tårar under tiden med, både av glädje och av saknad. Dessutom hade hon skickat med ett kort från i julas på mig och farfar som jag inte fått se tidigare. Så det sitter nu på min anslagstavla tillsammans med alla hjärtansdagkortet från mamma, pappa och brossan. =)

Nä, dags att sova nu då kanske. Ska ju upp om sju timmar. Så det är bäst att få lite sömn innan ännu en dag med skola och plugg.
       ♥ Anna


Ost - hållbarhet?

Alltså nu börjar jag undra... äter jag mindre ost här än i kalmar, eller har osten här bara kortare hållbarhetslängd, eller är det bara så att gouda ost är sämre i hållbarhet än alla andra ostar???
Ja, detta undrar jag verkligen.
För nu ikväll när jag skulle gör knäckebrödsmackor med ost så såg jag att min ost som jag köpte för en vecka sen börjar redan mögla undertill??? Allså, detta är konstigt! Under mina tre och ett halvt år i kalmar har jag aldrig fått en ost att mögla, men nu är detta andra osten jag har som börjar mögla. Det måste bero på att det är gouda ost. Brukar aldrig köpa den hemma, men här finns det ju nästan bara gouda, iallafall i matvaruaffärerna så här har man inte riktigt så stort val. =(

Fast kom iofs nyss på att gouda är ju inte lagrad lika länge som många andra ostsorter (iallafall inte mina favoriter), så kan kanske vara därför den möglar snabbare?? Eller?
Ajja, får väl helt enkelt leta efter en ny ost när jag ska handla imorgon.
       ♥ Anna


ny vecka (igen)

Kom hem från skola för 45 minuter sen ca. Efter att ha suttit med grupparbete sen vi slutade vid halv två. Men förhoppningsvis fick vi ihop material till både morgondagens PBL och till vår report. Lär väl se imorgon om vi är på rätt väg. Appråpå morgondagens PBL så är det jag som är minutmaker då. Usch ser inte framemot det. Känns som att det kommer bli mycket att skriva. Tre gruppers Swot-analyser och sen börja på en ny task. :S
Men, men finns inte mycket att göra åt det. Är minutmaker (och nu kom jag på svenska ordet för det! Sekreterare!) imorgon och sen chairperson (ordförande) på fredag.. Åh vilken rolig vecka som är framför mig! :S
       ♥ Anna


melodifestivalbidragen

Nu har Svt lagt upp alla bidrag (även de som gått till final) så att man kan lyssna på dem på webben så det håller jag på me just nu. Vill ju ha någorlunda koll på vilka bidrag det är som är med och tävlar i år.

Men jag bara undrar hur man kan få för sig att ha dansband med i meodifestivalen? Och även sopran/operasång, känns verkligen helt felplacerat och att dessutom Marlena gick vidare till final är ju ännu mer konstigt.
Sen en annan sak som jag tänkt på nu när jag lyssnat igenom bidragen. Det är faktiskt ganska mycket falska toner hos de olika artisterna. Nån mer som tänkt på det? Eller är det bara jag som är överkänslig?

Ajja, hoppas att för min del att Måns, EMD, Agnes eller Molly vinner. Eller förresten jag vet inte..  Bara det är nån som har någon slags chans att ta en bra plats eurovision och att det är nån som inte sjunger falskt så blir jag nog nöjd. Sen om det är någon av mina favoriter så blir jag extra glad. =)

       ♥ Anna


en dag med migrän

Idag har jag verkligen varit sängliggande hela dan, eller ja förutom de gånger tre jag varit i köket och försökt hitta nåt att äta eller när jag varit på toa och spytt upp det igen.. Vaknade nämligen med huvudvärk vid elva imorse.. (som jag först trodde var bara enkel baksmälla, hur jag nu kunde ha det efter tre glas vin?) och när jag sen gick upp vid halv tolv för att äta, gjorde huvudet ännu mer ont och jag var totalt yr och blev illamående nästan direkt.. Så konstaterade att migrän var att vänta och självklart blev det så. =( Därför har det blivit sängläge och sömn och filmtittande omvartannat hela dan fram tills sju då min huvudvärk släpp så mycket så jag kunde gå och stå upp utan att bli illamående. =) 

Så fick en pluggfri dag idag utan att det var planerat så. Hade ju tänkt att sitta lite med det grafikprogrammet som vi ska ha att göra med imorgon.. men får väl helt enkelt göra det nu ikväll istället.

Det jag däremot gjort är att jag pratat med familjen på telefon idag.. Var faktiskt väldigt skönt att göra det när jag inte var så bra.. Dels för att både mamma och pappa har samma problem med huvudvärk som jag har och dels för att de fick mig på lite andra tankar för ett tag.. plus att jag fick prata av mig, vilket behövdes efter denna veckan. Vi kom in på hur det blivit med rutiner och sånt och då bland annat hur det är att hitta mat i affären här nere. Och som så många gånger tidigare så är sveriges standard väldigt hög! Dels när det handlar om förpackningar och om hel-, halv- och nyfabrikat. Där är det skillnad mellan sverige och nederländerna. Och sen kom vi in på den maten jag saknar här nere. Kan ju säga att det jag saknar mest är att kunna köpa potatis i "lösvikt" alltså som inte ligger i stora påsar eller är färdigskalad, kalles kaviar och lingonsylt. Och sen såklart mamma och pappas grytor som de brukar göra till mig och frysa in, eller mammas underbara köttbullar. Funderar på att göra egna köttbullar här nere, men har inte hittat nåt ströbröd än och som sagt så är potatisen inte riktigt den man suktar efter att köpa.. även fast den om är färdigskalad faktiskt är helt okej när den är ny iallafall. Men som sagt Sveriges standard är inget att klaga på precis.. varken när det handlar om skola eller nåt annat.

Nä, ska kanske kolla på den där grafiksaken nu.. var visst nåt grafikprogram man behövde ladda ner oxå, så får nog göra det först.
       ♥ Anna


RSS 2.0