Mors och fars dag

En sak som jag och Satu konstaterade tidigare i veckan var att Mors dag firas på olika dagar i världens länder. Ta bara exemplet Sverige - Finland. I sverige firar vi mors dag sista söndagen i Maj och i Finland firas den andra helgen i Maj (10 maj i år). Och nu ser jag på tündis msn att i ungern firas den idag.. Hallå detta är ju inte logiskt! Borde inte mors (och även fars) dag firas på samma datum i alla länder! Hade ju iallafall varit lättare om man ser till dem som bor i annat land än sina föräldrar. Speciellt om man använder det landets kalender. Då blir det ju feldag.. Hmm.. synkronisering vore kanske en idé.

Eftersom denna förvirringen uppstod så var jag ju tvungen att söka om mors dag på internet och såhär står det på Wikipedia:
Mors dag firas i de flesta västerländska länder men på olika datum: USA, Danmark, Tyskland och Finland andra söndagen i maj, i Storbritannien och Irland fjärde söndagen i fastan (dvs tre veckor före påsk), Norge andra söndagen i februari, i Sverige sista söndagen i maj. I Argentina tredje söndagen i oktober. Att Sverige firar två veckor senare än USA är troligtvis beroende på att våren är längre kommen då och chansen att plocka färska blommor är större.

Där kan man även hitta en lista över alla länders olika dagar för Mors dag, kan säga som så att det är ganska så varierande. Fast andra söndagen i maj är den vanligaste dagen.

Var ju även tvungen att läsa om fars dag och som jag räknade ut firas även fars dag på olika dagar. Dock firar i detta fall norden (-danmark) fars dag på samma dag. Alltid något underlättande. =)
       ♥ Anna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0